Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA növelné Ukrajna katonai támogatottságát


Ukrán katona Kelet-Ukrajnában, 2021. április 21-én
Ukrán katona Kelet-Ukrajnában, 2021. április 21-én

Az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsága április 21-én egyhangúlag elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely katonai segítséggel és akár éles fegyverekkel is támogatná Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

Az ukrán biztonsági partnerségi törvény 2026-ig évi 300 millió dollár katonai segítséget biztosítana Ukrajnának, amelyből 150 millió dollár feltételekhez kötött. Ahhoz azonban, hogy a törvényt beiktassák mind a képviselőháznak, mind a szenátusnak el kell azt fogadnia, és Joe Biden elnöknek is alá kell írnia.

Kijev további támogatást kér a nyugati országoktól, mert az orosz határon és a megszállt Krímben is megerősödött az oroszok katonai fellépése.

Az Egyesült Államok és a NATO szerint az orosz csapatmozgások azóta nem voltak ennyire erősek, mióta 2014-ben Moszkva törvényellenesen elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, és a több mint 13 ezer ember halálát okozó kelet-ukrajnai konfliktusok során támogatta a szeparatistákat.

A törvényjavaslat támogatja az oroszok elleni védekezést

"Amíg Putyin tovább fokozza a helyzetet az ukrajnai határ mentén, egy hangként szólunk és megerősítjük Ukrajna népének nyújtott határozott támogatásunkat és elkötelezettségünket nemzetbiztonsági érdekeink és legközelebbi partnereink védelme mellett" – tette közzé egy nyilatkozatban Bob Menendez szenátor, a szenátus külügyi bizottságának demokratikus elnöke.

„Az ukránoknak joguk van megválasztani a saját jövőjüket és ez a törvényjavaslat ehhez járul hozzá, azzal, hogy az Oroszországtól való védekezés érdekében támogatja a nyugati típusú katonai reformok megteremtését, illetve halált okozó és halált nem okozó katonai felszereléseket biztosít, valamint az Egyesült Államok diplomáciai támogatással is hozzájárulna a béketárgyalásokhoz" – mondta Jim Risch szenátor, a bizottság magas rangú republikánus tagja.

Az amerikai kormány ellenzi, hogy az Északi Áramlat 2 megkerülné Ukrajnát

A törvényjavaslat azt is előírja, hogy az elnök tegyen jelentést a kongresszusnak arról, hogy az a 20 vállalat és azok a hajók, amelyek segítették az Északi Áramlat 2 (Nord Stream 2) gázvezeték építését érdemelnek-e szankciókat.

Az Egyesült Államok bírálta a szinte már elkészült gázvezeték-projekt megvalósítását, amely Oroszországból a Balti-tenger alatt juttatna gázt Németországba. Az Északi Áramlat 2 projekt során a kivitelezők azzal fenyegetőztek, hogy megkerülik Ukrajnát, hogy így megfosszák az országot a gázszállításra kimérhető illetékek behajtásából származó dollármilliárdoktól.

"Gépfegyverekkel lőnek ránk" - jelentés egy ukrán lövészárokból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

XS
SM
MD
LG