Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tanárok százai sztrájkolnak, Pintér Sándor pedig levelet kap a Kölcsey gimnáziumból


Tüntetés a magasabb bérekért és jobb oktatásért küzdő pedagógusok támogatásáért Budapesten 2022. december 3-án.
Tüntetés a magasabb bérekért és jobb oktatásért küzdő pedagógusok támogatásáért Budapesten 2022. december 3-án.

Folytatják a tiltakozást az elbocsátások és az oktatás helyzete miatt a tanárok és a diákok. A Tanárok a Tanárokért Facebook-csoport hétfő reggeli összesítése szerint szerint 93 iskolában, összesen 929 tanár kezdett munkabeszüntetésbe.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, ahonnan először bocsátottak el tanárokat, a, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, a tervek szerint délelőtt levelet visznek Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak.

Vasárnap ismét ezrek tüntettek Budapesten az újabb pedagóguselbocsátások és a közoktatás állapota miatt. A tiltakozások azután kaptak újult erőre, hogy múlt szerdán összesen nyolc, budapesti gimnáziumokban dolgozó tanárt rúgtak ki az állásából, mert a figyelmeztetések ellenére polgári engedetlenségben vettek részt.

A Szabad Európa képriportja a december 4-én tartott tüntetésről: „Nem félhetünk, mert a gyerekeink élete a tét” - Ismét ezrek tüntettek az oktatásért

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke közben arról beszélt az ATV-ben, hogy felhívták Brüsszelből, az Európai Bizottságtól, és az elbocsátások jogszerűsége felől érdeklődtek nála.

A Karinthy gimnázium a hétvégén portrét közölt a közösségi oldalán azokról a pedagógusokról, akiket elbocsátottak, ebből az oktatási intézményből összesen hat tanár kapta meg a felmondólevelét.

Ebben a cikkben karinthys tanárok és diákok beszélnek a kirúgásokról: „Szégyelljék magukat, amiért egy ilyen tanárt vettek el tőlünk”

Közben az RTL arról számolt be, hogy készek saját zsebből fizetni a Karinthy Frigyes Gimnázium kirúgott tanárait a szülők, hogy akár akár iskolán kívül tovább oktassák a gyermekeiket. Az egyik szülő, Káldos János a csatorna Híradójának azt mondta, ez csak tűzoltás, amivel az érettségi előtt álló diákoknak és tanáraiknak próbálnak segíteni, és a nem megoldás, csak tűzoltás, amivel az érettségi előtt álló diákoknak és a tanároknak lehetne segíteni. Káldos hozzátette, hogy a költségeket az utolsó fillérig vissza fogják perelni.

A budapesti Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanárai, ennek az intézménynek a fenntartója az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, tantermeket és oktatási eszközöket ajánlott a kirúgott, végzős osztály tanító pedagógusoknak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG