Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tárgyalások a társasági adókulcs globális minimumáról


Janet Yellen jelenlegi pénzügyminiszter, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) korábbi igazgatója Washingtonban, 2016. szeptember 21-én
Janet Yellen jelenlegi pénzügyminiszter, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) korábbi igazgatója Washingtonban, 2016. szeptember 21-én

A társasági adókulcs globális minimumának megszabásáról egyeztet Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoporttal.

Joe Biden új amerikai elnök kormányzata tett most javaslatot egy minimumszint meghatározására. Janet Yellen szerint erre az államháztartási bevételek eróziójának megállítása érdekében van szükség, azért, hogy véget vessenek a társasági adó folyamatos csökkentésével járó, harminc éve tartó versenynek, amelynek célja az államok részéről a multinacionális vállalatok odacsábítása.

Elemzők szerint hivatalba lépése óta ez a pénzügyminiszter legjelentősebb, nemzetközi ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulása, amely pont egybeesik a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi szokásos közös ülésszakával, amelyre idén virtuális formában kerül sor.

A globális minimális társasági adókulcsról immár nagyjából két éve tárgyalásokat folytat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) harminchét tagállama, a friss amerikai javaslat pedig lökést adhat a folyamatnak.

Joe Biden korábban felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az Amazonhoz hasonló multik különböző adóparadicsomokba telepítették át a székhelyüket, vagy jogi kiskapukat használtak ki az adóelkerülés érdekében. Az elnök kijelentette, hogy véget vetnek ezen gyakorlatoknak.

Biden az 1,9 ezer milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési tervét részben a társasági adó 21-ről 28 százalékra emelésével finanszírozná. Amennyiben elfogadja a javaslatot a kongresszus, ezzel visszafordítanák az előző elnök, Donald Trump 2017-es adócsökkentését, s így, globális minimumszint hiányában az Egyesült Államokban újra magasabb lenne a társasági adókulcs, mint a világ több más nagy gazdaságában.

Mélyebb és hosszabb válság jöhet?

Yellen arról is beszámolt hétfőn, hogy a Világbank és az IMF e heti ülésén a klímaváltozás elleni küzdelemről, a koronavírus elleni oltóanyagok hozzáférhetővé tételéről és a gazdaság válság utáni talpra állításáról is beszélni fog.

„Jobban fogunk teljesíteni, ha együttműködünk és támogatjuk egymást” – hangsúlyozta, és kiemelte, hogy számos fejlődő országban késik az oltási kampány, mintegy 150 millió ember pedig extrém szegénységbe süllyed idén világszerte, az előrejelzések szerint.

„Az eredmény valószínűleg egy mélyebb és hosszabb válság lesz” – fogalmazott.

A miniszter szerint helyes, hogy a kormányzat támogatja azon terveket, amelyek értelmében 650 milliárd dollárral megemelnék az IMF hitelezési kapacitását az extrém szegénység és más problémák kezelése érdekében. Az amerikai kongresszus több republikánus tagja ellenzi a lépést, mondván, ezen összeg nagy része olyan, viszonylag jó helyzetben lévő államoknak jutna, mint például Kína. Yellen azt elismerte, hogy minden tagország részesülne ebből, ugyanakkor rámutatott, hogy „jelentős források jutnának a legszegényebb, leginkább rászoruló országoknak”.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG