Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tartósan lelassult az emberek beoltása


Benedek Magdolna orvos adminisztrál egy beteggel a kecskeméti kórházban, 2021. május 4-én.
Benedek Magdolna orvos adminisztrál egy beteggel a kecskeméti kórházban, 2021. május 4-én.

Tovább csökkent a kórházban és a lélegeztetőgépen ápolt betegek száma, miközben a járvány 128 újabb áldozata hunyt el. Jó ideje lelassult a hazai oltási ütem, előző nap is csak 24 ezer ember első oltását sikerült megszervezni. Magyarországnak túl gyors az uniós vakcinaútlevél, Ausztriának túl lassú.

A járvány 128 újabb áldozatát jelentette az állami tájékoztatás szerdán. Több mint 28 ezer honfitársunk halt már közvetlenül a járvány miatt, ami lakosságarányosan már a legtöbb áldozat a világon.

Egyre kevesebben vannak viszont kórházban. Szerdára is több száz fővel csökkent a számuk, pontosan 4 374 főt jelentettek. A lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent, jelenleg ezzel az eszközzel 511 súlyos, koronavírusos beteg életéért küzdenek.

Megint lassan megy az oltások megszervezése

A korábbi hónapokhoz képest napok óta kevés első oltás beadása sikerült. Szerdán is nagyjából 24 ezerrel több, legalább egy oltást megkapott embert jelentett az állam. Ez jelenleg 4 millió 123 ezer ember.

Jelenleg már nagyjából kétmillió adag felhasználatlan oltás áll a kormánynál.

Magyarországnak túl gyors, Ausztriának túl lasssú

Magyarország nem kíván becsatlakozni az Európai Unió vakcinaútelvelének tesztelésébe, így várhatóan nálunk csak júliustól fog működni a rendszer. Számos helyen az azonban már korábban is működhet, az állampolgároknak kell majd igényelnie ezt az okmányt.

Ausztria is utóbbi országok között van, de ők még gyorsabb bevezetést szerettek volna, mivel az országnak meglehetősen fontos a turizmus. Ezért saját okmányt adnak ki, jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Május 19-től például ezzel a kártyával lehet majd étterembe vagy színházba menni Ausztriában.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG