Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tavaly 90, idén 80 százalékos kedvezményt kap Rogán barátjának cége a Belvárosban


Idén is lesz karácsonyfa a téren
Idén is lesz karácsonyfa a téren

Idén is jelentős kedvezménnyel rendezheti meg az V. kerületi fideszes polgármester döntése alapján a Fideszhez köthető AVB Kft. a két belvárosi karácsonyi vásárt. A kedvezmény mértéke különösen szembetűnő, ha összehasonlítjuk, mennyit kér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy sokkal kisebb léptékű, hasonló rendezvényért. Cikkünk frissült az önkormányzat közleményével.

A tavalyi összeg dupláját kell fizetnie az AVB Rendezvényszervező Kft.-nek azért, hogy a budapesti Vörösmarty téren idén is megrendezhesse a karácsonyi vásárt – ez elsőre akár drasztikusan is hangozhat, de ha hozzátesszük, hogy az emelés konkrétan azt jelenti, hogy a 2022-es 6,05 millió forinthoz képest 12,36 millióra emelkedett a bérleti díj 2023-ban, akkor egy százmilliós költségvetésű rendezvény esetében már marginálisnak nevezhető tételről beszélünk.

A díjemelés abból ered, hogy az V. kerületi önkormányzat a Szabad Európa információi szerint a tavalyi kilencven százalékról nyolcvanra csökkentette az AVB-nek a rendes közterület-használati díjból megállapított kedvezményt. Az AVB nemcsak a Vörösmarty téren rendez vásárt, hanem a közeli Szent István téren is: ott tavaly 11,55 millió forintot kellett fizetniük, míg idén bő ötmillió forinttal vastagabban fogott Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester ceruzája (a Belvárosban a polgármester egyedül dönthet ilyen esetekben). Így itt a kedvezmény a 2022-es 85 százalékhoz képest szintén nyolcvanra csökkent.

Bódé egymillióért

Mint tavaly megírtuk, egy-egy kisebb – négy négyzetméter alapterületű – elárusítóbódéért nagyságrendileg egymillió forintot kellett fizetniük azoknak, akik elárusítóként részt akartak venni valamelyik vásáron. (Egy árus szerint ezenfelül kétszázezer forintot kértek még tőle az áramfogyasztásért szűk hat hétre.) Ebből – azóta sem cáfolt – számításaink szerint a rendező AVB Kft.-nek bőven százmillió forint fölötti bevétele származik, míg egy hasonló rendezvények szervezésében rutinos forrásunk azt mondta: ebből a pénzből még a levonások után is összejöhet százmillió forint fölötti tiszta haszon.

Ehhez kapcsolódóan: Százhúszmilliós engedményt adott karácsonyra a Fidesz-közeli cégnek az V. kerület

Ehhez képest még mindig gálánsnak tűnik a belvárosi önkormányzat árszabása, még úgy is, hogy – mint azt tavaly a polgármesteri hivatal sajtóosztálya megkeresésünkre hangsúlyozta – korábban a Vörösmarty téri vásárt rendező Fővárosi Önkormányzat is megkapta a kilencvenszázalékos kedvezményt. Az AVB ugyanakkor egy magáncég. (A Fővárosi Önkormányzat egy jégpályát állít fel idén a Deák téren, és ehhez kapcsolódik majd egy kisebb léptékű vásár információink szerint.)

Ráadásul az AVB a Fideszhez, elsősorban Rogán Antalhoz köthető. Az AVB Kft. Krskó Tibor érdekeltségébe tartozik, aki Csetényi Csabával áll szoros üzleti kapcsolatban. Közös médiacégük korábban – mint a G7 beszámolt róla – milliárdos állami megrendelésekhez jutott. Csetényi Csaba sokáig Rogán Antal szomszédja volt, bár erről ő maga az ATV-ben 2017-ben azt mondta, hogy neki ez „kifejezetten rosszat tesz”.

Száz méter távolság, több tízszeres árkülönbség

„Az AVB Kft. a tavalyi és az idei belvárosi vásárok megrendezése során összesen több mint negyedmilliárd forint kedvezményt kapott a fideszes belvárosi polgármestertől, miközben köztudott, hogy ezek bőven profitot termelő, jelentős szponzorok által támogatott rendezvények. Vagyis elmondhatjuk, hogy az V. kerület lakói több mint negyedmilliárd forinttól estek el, ezt a pénzt fejlesztésekre, társasházak támogatására is lehetett volna fordítani. Ráadásul Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester teljesen átláthatatlan módon, a képviselő-testület megkérdezése nélkül, egy személyben dönt a közterület hasznosításának feltételeiről, ami elfogadhatatlan” – mondta a Szabad Európának Kovács Alex Gábor ellenzéki polgármesterjelölt, az V. kerületi Tiéd a Belváros-frakció vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: A Fidesz-közeli cégnek jár a 22 millió forintos kedvezmény a Belvárosban, de a kerületi ovinál „spórolni kell

A rendkívül kedvezményes árszabást érdemes összevetni azzal, hogy – mint a Telex Kovács Alex Gábor Facebook-bejegyzése nyomán megírta – a Vörösmarty tér közvetlen közelében rendeznek egy másik vásárt is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől ki lehet bérelni a Deák téren az Erzsébet téri Fröccsterasz és az Akvárium Klub közti, 150 négyzetméteres sétányt adventi vásár rendezésére. A bérleti díj minimum 19,6 millió forint havonta, de a tényleges ár egy háromnapos licit végén dől el, vagyis magasabb is lehet.

Ehhez képest az AVB a Vörösmarty téren 1207, a Szent István téren 1724 négyzetméteren rendezi saját vásárát sokkal kevesebbért. (Ráadásul mindkét rendezvény jelentős szponzorációban részesül állami cégektől.) Kovács Alex Gábor bejegyzésében egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy az MNV gyanúsan későn írta ki a licitet a vásár megrendezésére, lehet, hogy valójában már a nyertes is megvan, „hiszen egy karácsonyi vásárra általában nem november közepén kezdenek készülődni a szervezők, hanem már hónapokkal azelőtt”.

Cikkünk megjelenése után reagált a belvárosi önkormányzat

Közleményükben azt írták: „A karácsonyi vásárok közterület-használati megállapodásának létrejötte során Belváros önkormányzata kiemelt szempontként képviselte, hogy felelős közterület-használat, gondos, a Belvároshoz, a belvárosiakhoz méltó üzemeltetés valósuljon meg a rendezvények idején is a használatba adott helyszíneken. Valamint az ünnep hagyományos értékeit emelő, színvonalas karácsonyi vásárok jöjjenek létre.” A megállapodás értelmében „a rendezvényszervező számos önkormányzati feladatot és anyagi terhet vesz le Belváros önkormányzata és részben a Fővárosi Önkormányzat válláról is, azonfelül, hogy összesen 29.493.359 forint közterület-használati díjat fizet, amelyet Belváros önkormányzata száz százalékban a közterületek fenntartására kíván fordítani (közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra)”.

A polgármesteri hivatal szerint az AVB a következő vállalásokat tette: emelt szintű közterület-tisztántartási szolgáltatást vesz igénybe az önkormányzat cégétől, „méltó módon” takarja le a Vörösmarty-szobrot, ideiglenes jelzős gyalogátkelőhely kiépítéséről gondoskodik, ingyenesen biztosítja kisvasút, kézműves játszóház, korcsolyapálya és -oktatás, szelfipont igénybevételét. Ezenkívül „a nagy konyhás kitelepülők mindegyike esetében minden napra biztosítja egy-egy étel kedvezményes áron (1500 Ft) való elérhetőségét”.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG