Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tavaly még előzetesben volt, ma már győztes polgármester


Putnik Lázár a vád szerint több mint kétszázmillió forinttal károsította meg a magyar államot, a szavazókat ez azonban nem érdekelte
Putnik Lázár a vád szerint több mint kétszázmillió forinttal károsította meg a magyar államot, a szavazókat ez azonban nem érdekelte

Fölényesen megnyerte a polgármester-választást a csongrádi Újszentivánon a csalással vádolt Putnik Lázár. A települést korábban 17 évig vezető, vőfélyből lett polgármestert 2019-ben elítélték választási csalásért, két évvel ezelőtt pedig bilincsben vitték el, majd egy évig előzetes letartóztatásban volt.

Csalással vádolják, mert a hatóságok szerint több mint kétszázmilliós kárt okozott a magyar költségvetésnek. Ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy elinduljon az önkormányzati választásokon, és a falu lakosait sem, hogy újra megválasszák polgármesternek.

A Szeged melletti Újszentivánon először heten jelentkeztek be a polgármesteri székért, de a jelöltek száma a választás utolsó hetére négyre olvadt. 2022-ben az addigi polgármester Putnik Lázár előzetes letartóztatása után Bodó Imre vette át Újszentiván vezetését.

Bukta

2023 tavaszán a csalással vádolt Putnik Lázárt kiengedték a rács mögül, idén pedig elindult a választáson, méghozzá sikerrel.

A függetlenként aspiráló Putnik Lázár a szavazatok 39,22 százalékával elvitte a polgármesteri címet az elől a Bodó Imre elől, aki mellé most felsorakozott a Fidesz is. Bodó Imre a szavazatok 28,22 százalékát kapta.

A településen hetvenszázalékos volt a részvételi arány, ez lett – az egyik, névtelenséget kérő helyi politikus szerint – Bodó Imre végzete. Ráadásul a fideszes támogatott egyetlen képviselőjelöltje sem került be az önkormányzatba.

Döcögős karrier

A túlárazott munkásszálló ügye vetett véget Putnik Lázár tizenhét évnyi polgármesteri pályafutásának. Még 2017-ben pályázott a kormányhivatalnál a megépítésére. Meg is kapták a 222 milliót a projektre, amelynek összköltsége 371 millió forint volt. Csakhogy a vád szerint a beruházást túlárazták, a polgármester pedig eltüntetett több mint százmillió forintot.

Putnik Lázárnak nem ez volt az első büntetőügye. Még a 2014-es választások előtt tömegével jelentettek be Újszentivánra szerb és román fantomlakosokat. A voksok jelentős részét megszerezve simán nyert.

Ebből évekig tartó nyomozás lett, több száz embert hallgattak ki. Az összevont ügyben 2019 nyarán hoztak ítéletet. Putnik Lázár és a szomszédos Tiszasziget polgármestere, Ferenczi Ferenc is olcsón megúszta a választási csalást és a közokirat-hamisítást. A bíróság egyiküket sem tiltotta el a közügyektől, így néhány hónappal később, a 2019-es önkormányzati választáson újra indultak, és nyertek is.

Putnik Lázár letartóztatása miatt egyszer már időközi választást kellett tartani a faluban. Mivel most elsőrendű vádlottként csalással vádolják, lehetséges, hogy hiába választották meg: ha letöltendő börtönt kap, újra választások lesznek Újszentivánon.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG