Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tavaszig dönteni akar a kötelező oltásról a német kormányfő pártja


A koronavírus-korlátozások ellen tüntetnek Hamburgban 2021. december 18-án
A koronavírus-korlátozások ellen tüntetnek Hamburgban 2021. december 18-án

Németország legnagyobb kormánypártja csütörtökön közölte, hogy március végéig kíván végleges döntést hozni a Covid–19 elleni egyetemes oltási kötelezettség bevezetéséről.

A parlament a múlt hónapban fogadta el azt a jogszabályt, amely előírja, hogy a kórházak és idősotthonok dolgozóinak március végéig bizonyítaniuk kell: megkaptak minden oltást vagy felépültek a koronavírusból. Lassúbbnak bizonyul azonban az előrehaladás a vitatottabb egyetemes vakcinakötelezettség felé.

Olaf Scholz kancellár támogatja a kötelezővé tételt, de azt szeretné, ha a törvényhozók személyes lelkiismeretük alapján szavaznának, nem pedig párthovatartozásuk mentén. Az elképzelés szerint a parlament nem a kormány, hanem a képviselőcsoportok által kidolgozott javaslatokról voksolna.

Megoszlanak a vélemények Scholz hárompárti kormányán belül arról, hogy kívánatos-e az egyetemes kötelezettség, különösen a legkisebb koalíciós partner, a szabad demokraták soraiban nincs erről egyetértés. Még nem világos az sem, hogyan öntik formába az oltási kötelezettséget.

A dpa hírügynökség jelentése szerint Scholz balközép szociáldemokrata pártjának két magas rangú parlamenti képviselője, Dagmar Schmidt és Dirk Wiese csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: „célunk, hogy az idei év első negyedében lezárjuk a jogalkotási folyamatot”.

Hozzájárulás a társadalom megbékéléséhez

Azzal érveltek, hogy a kérdésről széles körű vitára van szükség, „tehát elegendő időt szánunk majd erre”, és szorgalmazták, hogy már ebben a hónapban kezdjék meg róla a parlamenti vitát.

A jobbközép ellenzéki frakciószövetség vezetője, Ralph Brinkhaus szerint a kormánynak magának kellene javaslatokat kidolgoznia. Azt mondta az ARD televíziónak, hogy az egyetemes oltási kötelezettség formába öntése „vezetői döntés”, és Scholz „ezt most nem oszthatja le a parlamentnek”.

A szabad demokraták vezetője, Christian Lindner pénzügyminiszter határozottan elutasította, hogy változtassanak az eredeti ötleten, kijelentette, hogy az ügyben szabad szavazás alapján hozott döntés „hozzájárulás a társadalom egészének megbékéléséhez”.

A szomszédos Ausztria törvénytervezetet dolgozott ki az egyetemes oltási mandátum bevezetésére, ez a kormány reményei szerint a jövő hónapban lép életbe.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG