Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távozik posztjáról Varga Judit igazságügyi miniszter


Varga Judit
Varga Judit

Varga Judit egyelőre nem erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését, mert erről még a Fidesz elnökségének is döntenie kell, de ahogy korábban a Szabad Európa is megírta, a 2024-es európai parlamenti választásokon ő vezeti majd a Fidesz listáját. Frissítés: Máris megvan Varga Judit utóda.

A lapnak úgy fogalmazott, hogy a választás után az Európai Parlamentben szeretné képviselni a magyar emberek érdekeit, addig aktívan bekapcsolódik a kampányba, és ahhoz, hogy ezt teljes erőbedobással megtehesse, lemond miniszteri posztjáról.

Szerinte a 2024-es EP-választásnak nagyon nagy a tétje: konzervatív fordulatot kell elérni az európai intézményekben, ebben szeretne aktív szerepet vállalni.

„Ez a feladat viszont – ahogyan miniszteri teendőim is – egész embert kíván, ezért a miniszterelnök úrral már közöltem is lemondási szándékomat július 31-vel. Azt hiszem, az a helyes, ha az igazságügyi tárca vezetését átadom olyannak, aki száz százalékban tud koncentrálni erre.”

Varga úgy látja, hogy azokat a feladatokat, amelyeket kinevezésekor elvállalt, teljesítette. Mint fogalmazott, sikerült két nagy megállapodást is tető alá hoznia Brüsszelben: „Decemberben a kondicionalitási eljárásban léptünk egy nagyot előre, májusban pedig az igazságügyi csomagot tudtuk lezárni, már csak a végrehajtás maradt hátra.”

Frissítés: Máris megvan Varga Judit utóda

Ahogy az ellenzék látja

Az ellenzéki pártok, politikusok többségének reakciója szerint Varga Judit lemondása annak beismerése, hogy érintett a Schadl–Völner-botrányban.

A Demokratikus Koalíció Facebook-posztja szerint „Varga Judit megbukott. Orbán menekíti az országból. Az elszámoltatás így is utol fogja érni.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője úgy látja, hogy „a »nagy reménységekről« sorra derül ki, hogy korrupt kis vackok. Annyiban különböznek a főnöktől, hogy ők még a lopást is bénábban csinálják.”

Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke szerint Varga Judit kinevezése óta botrányt botrányra halmozott, influenszerként jobban teljesített, mint miniszterként, és azzal, hogy ő a Fidesz EP-listájának vezetője, nem új feladatot kapott, hanem megbukott.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, korábbi elnöke úgy látja, Varga Judit váratlan lemondásával lényegében elismerte, hogy érintett a minisztériumában történt végrehajtói visszaélésekben. „Sokadik botránya ez: két éve például az is kiderült, hogy falusicsok-támogatásból újította fel balatoni nyaralóját” – írta közösségi oldalán az ellenzéki politikus, aki szerint az EP-ben százszor szigorúbb felügyeletre számíthat a miniszter az uniós intézményektől.

Mi Hazánk Mozgalom: „Lemondás helyett a »jó miniszter asszony« lesz a Fidesz brüsszeli listavezetője. Ajánlanánk jobb helyet számára…”

Nem lesz új terep az Európai Parlament

Varga Judit 2019 ben lett igazságügyi miniszter, Trócsányi Lászlót váltotta a poszton, aki EP-képviselő lett. Minisztersége előtt dolgozott az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként, három évig Áder János EP-képviselő csapatának is tagja volt, közvetlenül miniszteri kinevezése előtt pedig Trócsányi László volt igazságügyi miniszter államtitkáraként tevékenykedett.

A Szabad Európa Elemző című podcastsorozatában Ruff Bálint politikai elemző már május végén beszélt arról, hogy fogy a levegő Varga Judit igazságügy-miniszter körül, és nagyon valószínűtlen, hogy le tudná rázni magáról a Schadl–Völner-ügyet, ez pedig arra utalhat, hogy a kormánypárton belül megrendült benne a bizalom.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Elemző: Visszafelé sülhet el a fővárosi csőd emlegetése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:24:00 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG