Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Völner Pál továbbra is tagadja, hogy pénzt kapott volna Schadl Györgytől


Völner Pál a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 23-án
Völner Pál a Fővárosi Törvényszéken 2023. május 23-án

A volt igazságügyi államtitkár meghallgatásával folytatódott az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügye, a Schadl–Völner-per tárgyalása a bíróságon kedden. Völner Pál továbbra is tagadja a kenőpénz elfogadását, szerinte ő csak segítőkész volt a végrehajtói kar vezetőjével.

„Egy képviselőnek mindig tágabban kell értelmeznie a munkáját, mindig bizonyítani kell a segítőkészségét. Talán ez a gondolatmenet segít megérteni, miért akartam a vádiratban megfogalmazott ügyekben segíteni. Én mint képviselő nem fordíthatok hátat a segítséget kérőknek, segítenem kell, ha tudok. Ha a képviselő elkezd válogatni, előbb vagy utóbb mindenkinek hátat fordít, mert az úgy kényelmesebb” – idézte a Telex Völner Pál szavait.

Szerinte az ügyészség minden ügyből azt próbálja kihozni, hogy azért akart segíteni, mert jogtalan előnyt kapott érte, de a volt államtitkár ezt tagadja. Visszautasította a vádat, miszerint a végrehajtókkal kapcsolatban visszaélt volna a hivatalával, és bűncselekményt követett volna el – írja a lap.

Ismét előadta, hogy a végrehajtók kinevezését nem ő, hanem Vízkelety Mariann volt államtitkár írta alá, ő pedig egyetlen esetben sem befolyásolta a végrehajtói kinevezéseket. Megint kérte a bíróságtól, hogy tanúként hallgassák meg a kinevezésekért felelősöket.

Völner Pál határozottan tagadta, hogy korrupciós kapcsolatot alakított volna ki Schadl Györggyel.

Ehhez kapcsolódóan: Schadl György: „Abban sokkal több logika lett volna, ha Völner Pál fizet nekem”

„Beszélgetéseink anyagi része egyáltalán szóba sem kerülhetett. Volt egy olyan nexus közöttünk, ami egyúttal egy távolságtartást is jelentett, pont ennek a tiszteletnek a kapcsán, amit mindig érzékeltem tőle” – fogalmazott Völner Pál a Telex tudósítása szerint.

„Azt, hogy Schadl mit tett és mit nem, ez a tisztelt bíróság feladata és jogköre, hogy megvizsgálja, nem nekem kell taglalnom, de ez semmiféle összefüggésben nem állhat velem” – tette hozzá.

Schadl György érkezik a bírósági tárgyalásra 2023. május 23-án
Schadl György érkezik a bírósági tárgyalásra 2023. május 23-án

A Schadl–Völner-per érdemi tárgyalása egy hete kezdődött a Fővárosi Törvényszéken a végrehajtói kar letartóztatásban lévő, lemondott elnökének meghallgatásával. Schadl György tagadta a végrehajtók kinevezésének befolyásolását, állítása szerint Völner Pállal csak magánügyben találkozott, mert hasonló volt az érdeklődési körük.

Schadl György szerint azért kapott pénzt a végrehajtóktól, mert korábban kölcsönadott nekik, hogy be tudják indítani az irodájukat.

Korábbi cikkünk a témában: Schadl és Völner is mindent tagadott a bíróságon, utóbbi valótlan és alaptalan vádiratról beszélt

A korrupciós ügynek 22 vádlottja volt, tízen az előkészítő üléseken beismerték a bűnösségüket, köztük hat korábbi végrehajtó. Ők felfüggesztett börtönt kaptak.

A vád szerint Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint Schadl György több mint kilencszázmillió forintot szedett be azoktól, akik a segítségével jutottak önálló bírósági végrehajtói kinevezéshez.

Az ügyészség beismerés esetén tíz év börtönt kért Schadl Györgyre és nyolc évet Völner Pálra, emellett kétszáz-, illetve huszonötmillió forint pénzbüntetést, tíz év közügyektől eltiltást, jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, valamint vagyonelkobzást jogtalan gazdagodásuk erejéig. A vádlottak azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem ismerik el bűnösségüket.

XS
SM
MD
LG