Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Teljesen kiszorították az ukrán hadsereget Szeverodonyeck központjából


A második lerombolt híd Szeverodonyeckben 2022. június 12-én
A második lerombolt híd Szeverodonyeckben 2022. június 12-én

Heves harcokat követően az orosz inváziós erők sikerrel kiszorították az ukrán katonákat a stratégiai fontosságú, hetek óta ostromlott Szeverodonyeck központjából.

Kijevi tájékoztatás szerint az orosz hadsereg keményen ágyúzza a kelet-ukrajnai várost, így a belvárosban összevont védelmi egységek kénytelenek voltak feladni állásaikat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindössze néhány órával korábban, vasárnap éjszaka figyelmeztetett, hogy „minden egyes négyzetméterérért” meg fognak harcolni a megszállókkal szemben, akik előtte felrobbantottak egy fontos hidat, elvágva egy esetleges menekülési és visszavonulási útvonalat.

„A megszállók kulcsfontosságú taktikai célja nem változott. Nyomást gyakorolnak Szeverodonyeckre, súlyos összecsapások zajlanak ott szó szerint minden egyes négyzetméterért” – hangoztatta.

Majd azt is hozzátette, hogy az orosz hadvezetés fiatal tartalékosokat vezényel a Donyec-medencébe ágyútöltelékként, akik még megfelelő kiképzésben sem részesültek. „Az ukrán föld minden egyes négyzetméterét vér borítja ott, de nem csak a miénk, a megszállóké is” – fogalmazott.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója vasárnap közölte, hogy az oroszok a Szeverodonyecket a Sziverszkij Donyec folyó túloldalán lévő, vele csaknem egybeépült Liszicsanszkkal összekötő három híd közül már kettőt leromboltak.

A brit védelmi minisztérium pedig arról számolt be legfrissebb jelentésében, hogy a következő hónapok során a folyóátkelési műveletek „valószínűleg a háború kimenetelét leginkább meghatározó tényezők egyikévé fognak válni”.

Kiemelték: az orosz hadvezetés az eddigiekben nem igazán tudta demonstrálni, hogy képes lenne olyan összetett koordinációra, amely szükséges a sikeres átkelések végrehajtásához, miközben lövik őket.

Zelenszkij az egyre nehezebb helyzet ellenére az ellenállás hatékonyságát méltatta, mondván, hogy az ukrán fegyveres erők sokak várakozásával szemben megakadályozták, hogy Oroszország gyorsan átvegye az ellenőrzést a teljes keleti országrész felett.

„Emlékeznek még, hogy Oroszországban május elején abban reménykedtek, hogy elfoglalják a Donyec-medence egészét? Ez már a háború 108. napja, június van. A Donbász kitart” – szögezte le.

Életre-halálra Szeverodonyeckért

Jelenleg Szeverodonyeck ostroma áll az orosz offenzíva középpontjában, a harcok kimenetele pedig az ukrán kormány szerint meghatározhatja a február 24-én megindított invázió kimenetelét. A várost magát gyakorlatilag mára szinte porig rombolták a támadók, a helyzet a helyieket a hosszú és véres küzdelmet követően előző hónapban elfoglalt Mariupolban látottakra emlékezteti.

Pénteken robbanás történt a már többször is eltalált szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, amelynek föld alatti létesítményeiben több száz civil keresett menedéket. Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok azonban arról tájékoztattak, hogy körülzárták a területet, ahová ukrán katonák vették be magukat. Ezt az állítást független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy az oroszok megvetették a lábukat a Sziverszkij Donyec folyó partján fekvő, Szeverodonyecktől mintegy ötven kilométerre nyugatra található Bohorodicsnében is. A település elfoglalása szakértők szerint jó kiindulópont lehet a nagyobb és fontosabb Szlovjanszk elleni offenzíva megindításához.

Eközben a nyugati Ternopil térségében legalább huszonkét ember megsebesült, amikor négy orosz manőverező robotrepülőgép csapódott be egy katonai létesítménybe és több lakóépületbe.

Diplomáciai feszültség

Mihajlo Podoljak ukrán államfői tanácsadó határozottan visszautasította Joe Biden amerikai elnök azon minapi kijelentését, miszerint Volodimir Zelenszkij „nem akarta meghallani” a figyelmeztetéseket az oroszok készülő támadásáról.

A szóban forgó Twitter-bejegyzésben emellett bírálta a Nyugatot, amiért nem szállítottak országának már korábban nehézfegyvereket. „A kérdés az, hogy Moszkva terveit ismerve mit tettek azért más országok, hogy megakadályozzák? Ha már januártól nehézfegyvereket kaptunk volna, más lenne a helyzet” – írta.

Az ukrán elnök ismét felszólította a nyugati országokat, hogy gyorsítsák fel a fegyverek szállítását. „Az ukrán katonák mindent megtesznek az offenzíva megállítása érdekében, ami csak lehetséges, amíg van elegendő nehézfegyver, korszerű tüzérség – minden, amit kértünk és kérni fogunk a továbbiakban is partnereinktől” – jelentette ki.

Zelenszkij továbbá úgy vélekedett, hogy Oroszország minden egyes várost el akar pusztítani a Luhanszk és Donyeck megyét magában foglaló Donyec-medencében. „Minden várost, ez nem túlzás. Az egykor boldog városok romjai, a tüzek nyomán keletkezett fekete foltok, a bombakráterek, ez minden, amit Oroszország adni tud a szomszédainak, Európának, a világnak” – mondta.

Eltűnt személyek Ukrajnában: ezrek keresik szeretteiket az interneten
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00
Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG