Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ingyenes koronavírus gyorstesztelést szervezett a főváros


Az elmúlt 24 órában 823 újabb koronavírusos esetet regisztráltak, velük együtt 389 622 beazonosított fertőzöttről szólnak a hivatalos adatok. Közben ingyenes gyorstesztre hívja a fővárosi önkormányzat a budapestieket, Kínából pedig elindult egy nagyobb adag vakcina Magyarországra.

Az elmúlt 24 órában 85 többségében idős, krónikus beteg halt bele a koronavírus okozta betegségekbe Magyarországon, az elhunytak száma velük 13 837 főre emelkedett.

A gyógyultak száma 298 773 fő, az aktív fertőzötteké 77 012. Kórházban 3979 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 341 958-an kaptak oltást, közülük 131 593-an már a második oltását is megkapták.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál tájékoztatása szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

Kedden újabb Pfizer-vakcina szállítmány érkezett, ezzel az idősek és egészségügyi dolgozók második körös oltása folytatódik és szintén kedden várják az első szállítmányt a kínai Sinopharm-vakcinából is.

Ingyenes tesztre hívja budapestieket a Fővárosi Önkormányzat

Karácsony Gergely főpolgármester tájékoztatása szerint összesen ötezer antigén gyorstesztet biztosítanak négy helyszínen a fővárosban a budapestiek számára. A tesztelésen előzetes regisztráció után lehet részt venni, a teszt eredménye 20-30 percen belül kész.

Közben sikeres életmentő szívműtétet hajtottak végre egy 75 éves koronavírusos férfin a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet orvosai Budapesten. Az intézmény közösségi oldalán olvasható poszt szerint a férfi, akit egy egy vidéki kórház COVID osztályáról, géppel lélegeztetve, koronavírusos tüdőgyulladással, jelentős fokú heveny szívbillentyű elégtelenséggel és nagyon súlyos keringési problémával szállítottak a mentők a budapesti intézménybe.

Mint írják, az extrém magas kockázatú műtétet a nem ideális anatómia és klinikai helyzet ellenére katéteres beavatkozással végezték el február 10-én szövődménymentesen. A beteg két nappal később már nem igényelt kardiológiai ellátást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG