Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tetőző infláció, újabb Matolcsy-féle bírálatok, internetet újraíró mesterséges intelligencia


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án

Kissé csökkent, de maradt 25 százalék felett az infláció. Matolcsy György ismét keményen beolvasott a kormánynak. Újraírhatja az internetet a mesterséges intelligencia? A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Kissé csökkent, de maradt 25 százalék felett a magyar infláció

Beigazolódni látszik a korábbi elemzői várakozás, január lehetett a csúcspontja a hazai infláció évek óta tartó folyamatos emelkedésének, az év első hónapjában regisztrált 25,7 százalék után ugyanis kicsit lassult az árak emelkedése Magyarországon, februárban 25,4 százalék volt. Besegített, hogy enyhe volt a tél, kevesebbet kellett fűtésre költeni tavalyhoz képest. Az élelmiszerek 43 százalék feletti drágulása viszont továbbra is kiugró.

Matolcsy György ismét keményen beolvasott a kormánynak

Elengedett költségvetés, ársapkák bevezetése, elmaradt oktatási és egészségügyi reform – egyebek mellett ezeket nevezte az elmúlt időszak súlyos hibáinak a jegybankelnök parlamenti beszédében. Matolcsy György azt mondta, hogy nem sértődött, nem veszett össze a miniszterelnökkel, elvi ellentét van az MNB és a kormány között.

Matolcsy megismételte, hogy szerinte az élelmiszerár-sapkák csak tovább gerjesztették az inflációt, akár három-négy százalékponttal is megemelhették. A jegybankelnök közölte, hogy az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban, márpedig egy ország sikerét a termelékenység határozza meg.

Az ügyet Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül, szerinte vita van a jegybank és a kormány között az infláció kezelésének módjában, és ha nem sikerül dűlőre jutni, „akkor előbb-utóbb a kocsi az árokban köt ki. (…) Szokatlan nekünk, de nem kell felcsattanni azon, ha a jegybankelnök úr, aki egyébként is egy színes egyéniség (…) mond mindenféléket. Ugyanis nyilvánvaló, hogy ezt a helyzetet a jegybank más módon kívánja kezelni, mint a kormány” – jelentette ki a miniszterelnök, aki ugyanakkor lát esélyt a megegyezésre, ha valóban csökkenő tendenciát mutat az infláció.

Újraírja az internetet a mesterséges intelligencia?

Novemberi megjelenése óta a mesterségesintelligencia-alapú ChatGPT-től hangos az internet. Sokak szerint forradalmi változásokat hoz magával sok területen. De mennyire alakulhat át az, hogyan használjuk az internetet, és milyen kockázatai vannak az eszköznek az újságírásra nézve?

Jobban megritkítaná az egyetemi kuratóriumokat Brüsszel ellenjavaslata

További tárgyalásokra lesz szükség az új Erasmus-programokban való részvétel biztosítása érdekében, miután a magyar kormány által javasoltnál szűkebbre vonná az Európai Bizottság a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagságának körét, de a polgármestereket és beosztottaikat például nem érintené a korlátozás – értesült a Szabad Európa megbízható forrásokból.

A brüsszeli testület értesülésünk szerint a kormány által javasolt hatéves és egyszer újabb hat évvel meghosszabbíthatónál mindenképpen rövidebb időben határozná meg az alapítványi kuratóriumi tagok mandátumát. Úgy tudjuk, hogy a bizottság nem mondott konkrét számot, de jó néven venné, ha a kinevezés mondjuk kétszer négy évre szólna.

ET-bizottság: Magyarországon erősödik az LMBTQ- és migránsellenes közbeszéd

Bizonyos kérdésekben javulást lát az Európa Tanács rasszizmusellenes bizottsága (ECRI), ugyanakkor Magyarországról szóló, csütörtökön bemutatott jelentésében aggodalmának adott hangot az LMBTQ-közösséghez tartozó személyek növekvő mértékű megbélyegzése, illetve a politika és a közbeszéd fokozódó idegenellenessége miatt. Az ECRI ezenfelül felszólította a kormányt, hogy vessen véget a roma gyerekek de facto iskolai szegregációjának, valamint fogadjon el átfogó stratégiát a migránsok társadalmi beilleszkedésére vonatkozóan.

Gyógyszerből is kevesebbet vesznek a magyarok, a patikusok több pénzt kérnének

A vényes gyógyszerekből is három-öt százalékkal kevesebb fogyhat, de például a vitaminok dobozforgalma tíz százalékkal eshet vissza. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint sokat csökkent a betegek vásárlóereje, és a falusi, kistelepülési patikáknak mehet lényegesen rosszabbul a kereskedés. A patikusok nagyobb árrést szeretnének, de több szolgáltatást is nyújtanának.

PDSZ: Olyan mértékben csicskáztatják majd a pedagógusokat, ahogy a munka világában senkit

Elvett közalkalmazotti státusz, lenullázott nevelőtestület, technikai megfigyelés, a munkaterhek növelése – néhány példa a kormány által közzétett törvénytervezetből. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a módosítások szinte minden eleme csorbítja a tanárok jogait, és szembemegy a kormány Európai Uniónak tett vállalásaival is. A PDSZ ezért teljességgel elfogadhatatlannak tartja a nemrég társadalmi vitára bocsátott köznevelési törvénytervezetet, és a visszavonását javasolta.

Intézmények vándorlása: kikerül a miniszter alól a Külügyi és Külgazdasági Intézet is

Bár a neve alapján elszakíthatatlannak tűnhet a kapcsolat, az intézmény április 1-jétől mégis a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül a Külgazdasági és Külügyminisztérium alól – tudta meg a Szabad Európa. Az információt három KKI-s munkatárs is megerősítette.

Erősödik a Kutyapárt: kátyúzni továbbra is, vagy inkább utakat felújítani?

Úgy néz ki, hogy a Kétfarkúakat semmi nem menti meg attól, hogy a közhatalom közelébe kerüljenek. Ez identitásbeli és szervezeti problémákat is jelenthet a viccpártként elkönyvelt formációnak. A szokásos „bemennek-e az ellenzéki összefogásba” kérdés is hamarosan aktuális lesz, de egyelőre saját szerepüket kell meghatározniuk a NER-ben.

Környezetvédelemre hivatkozva elégetjük az erdőket

Európában hozzávetőleg naponta öt futballpályányi erdőt vágnak ki illegálisan, többnyire azért, hogy elégessék. Fával és más, növényi vagy állati eredetű anyaggal (biomasszával) nemcsak a háztartások egy részét, hanem erőműveket is fűtenek. Az uniós szabályok szerint a biomassza (növényi és állati eredetű szerves hulladék) elégetése megújuló energiaforrásnak számít. Szakértők szerint ugyanakkor komoly környezeti károkat okozhat az égetéssel termelt szén-dioxid, valamint a termőföldek, természetes élőhelyek elpusztítása.

Gumibot, gázspray, szexuális zaklatás – a botrányok ellenére az ORFK sikeresnek érzi az iskolaőröket

Az elmúlt félévben valahol már gázspray-t is használt egy iskolaőr, az ORFK szerint viszont sikeres a koncepció és a megvalósítás is, a közeljövőben semmilyen érdemi változtatást nem terveznek bevezetni az iskolaőrök kiválasztása és képzése kapcsán. Szakmai szervezetek szerint a legtöbbször nem fizikai erőszak merül fel az iskolákban, hanem verbális, miközben általában sem rendészeti eszközökkel lehet ezt csökkenteni. Jelenleg 608, gumibottal, bilinccsel, gázpray-vel felfegyverzett iskolaőrt alkalmaznak 571 iskolában.

Adósok börtöne – A borsodi falu, ahol a gyerekek ellógott óráiért a szabadságukkal fizetnek a szüleik

Egy borsodi faluban már évek óta azért járnak a szülők börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt, de ennek az összegnek csupán a negyven százalékát fizették be, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. Egy nap a rácsok mögött ötezer forintot ér, miközben a magyar adófizetőknek 15.048 forintba kerül egy fogvatartott őrzése és ellátása naponta a börtönben.

Báthory Róbert annak járt utána a Szabadon újabb epizódjában, hogy miért és hogyan kerülnek a legszegényebbek a legkönnyebben a magyar börtönökbe.

A magyar küldöttség támogatja Svédország NATO-tagságát

A magyar parlamenti küldöttség kedden közölte, hogy támogatja Svédország NATO-tagsági törekvését. Tagjai előzőleg találkoztak többek között a svéd parlament elnökével, elsimítandó azt, amit a magyar kormánypárt politikai vitáknak nevezett. A stockholmi törvényhozás külügyi bizottságának vezetője tudatta, hogy a látogatóban lévő képviselők nem támasztottak semmilyen feltételt a ratifikációhoz. Másnap hasonló látogatásra és konklúzióra került sor Finnországban is.

Itt a statisztika, csak a finn és a svéd NATO-csatlakozás osztja meg a fegyelmezetten szavazó Fidesz–KDNP-frakciót

A parlamenti szavazások adatai alapján soha nem fordult még elő, hogy jelentősebb számú kormánypárti képviselő szavazzon egy kormányzati előterjesztéssel szemben, a Fidesz szerint a svéd és a finn NATO-csatlakozással kapcsolatban most mégis ez a veszély fenyeget.

Háborús idők és hadigazdaság: még több lőszert küldene az EU Ukrajnának

Az ukrán hadsereg készletei kimerülőben vannak, ezért az EU-ban az a javaslat fogalmazódott meg, hogy a tagállamok a saját készleteikből küldjenek lőszert, ezzel párhuzamosan pedig drasztikusan növelni kell az európai védelmi ipar kapacitásait. Mindehhez azonban még több pénzre lesz szükség. Thierry Breton belső piaci biztos leszögezte: „Egyfajta hadigazdaság felé kell elmozdulni az ellátás és a védelmi ipar tekintetében.”

Ukrajna nem csak átvészelte a telet, lassan már energiát exportálna – interjú Myron Wasylykkal

A megújulókat leszámítva minden területen egyre jobban áll az ukrán energiaellátás, hamarosan újra nettó exportőrré válnának. Az infrastruktúra és a lakosság terrorbombázása ez idáig nem érte el a célját. Magyarországról eddig 140 ezer tonna dízelt vettek, és általában jó a kapcsolat a hazai energiacégekkel. Orbán Viktor álláspontját viszont teljesen érthetetlennek tartja, és történelmi ismeretei bővítését javasolja. A Naftogaz, azaz a legnagyobb ukrán gázcég pár hónapja leköszönt vezérigazgatói tanácsadójával, a jelenleg Kijevben lévő Myron Wasylykkal beszéltünk.

Ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében vesz részt a Magyar Honvédség

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter arról számolt be, hogy Magyarország területén ukrán katonákat képeznek ki. A Honvédelmi Minisztérium erre reagálva közölte, hogy humanitárius célból vesznek részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében.

A népirtás egyik formája: ukrán gyermekek ezreit hurcolják el az oroszok

Legalább 16 ezer ukrán gyermeket kényszerdeportáltak eddig az oroszok, a szám pedig folyamatosan nő. Az elrabolt gyermekeknek rövid időn belül új személyazonosságot adnak, majd orosz családok fogadják őket örökbe. Néhányukat a szüleik orosz televízióban láthatnak viszont, amint arról beszélnek, örülnek annak, hogy felszabadították őket. Az ukrán gyermekek kényszerdeportálása és adoptálása háborús bűn, a népirtás egyik formája.

XS
SM
MD
LG