Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltott buli Sydney-ben is, kitoloncolás lehet a vége


A szóban forgó buli
A szóban forgó buli

Ausztrália kitoloncolná a tengerparton bulizó turistákat, akik a járványszabályokat megszegve karácsonyoztak a tengerparton.

Sorra kerültek fel a közösségi oldalakra olyan videók, amelyeken az látszik, hogy fiatalok százai – a járványügyi korlátozásokat megszegve- buliznak Bronte Beachen. A feltételezések szerint a mulató tömeg nagy része brit lehet.

„Sokan egyértelműen brit akcentust hallottak, és többen viseltek angol focimezeket" - mondta Peter Hannam, helyi újságíró, aki arról is beszámolt, hogy a rendőrség kisebb sikerrel megpróbálta feloszlatni a tömeget. Az esemény óriási felháborodást váltott ki, tekintve, hogy Ausztrália is tűzzel-vassal harcol a koronavírus terjedése ellen. Az aggodalmakat növeli az új vírusváltozat felbukkanása, ráadásul éppen brit gócponttal.

Kipenderíthetik a tilosban bulizókat

Hosszú hónapok után karácsony előtt egy héttel jelentettek új esetet Ausztráliában, a vírus újbóli megjelenése pedig azonnali korlátozásokhoz vezetett, betiltották az ünnepi összejöveteleket, és bezárták a járvány által legjobban sújtott északi régió tengerpartjait is.

Az ausztrál bevándorlási minisztert sokkolták a képek. Alex Hawke arra figyelmeztetett, hogy "ha valaki veszélyezteti a közbiztonságot vagy az egészséget, akkor a vízumát törölhetik vagy visszavonhatják". Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a bulizókat hogyan próbálják meg felkutatni, hiszen a mulatozó társaságot a hatóságok nem bírságolták meg.

„Operatív döntés volt, túl sok ember volt, nem bírtunk velük. Nem volt lehetőségünk mindenkivel szemben fellépni”- mondta Scott Willis rendőrségi szóvivő.

Döbbenet és düh

Sok ausztrál csalódottságát fejezte ki, tekintve, hogy többen is családjuktól távol karácsonyoztak, betartva a szigorú intézkedéseket. Új-Dél-Wales egészségügyi minisztere szerint a potenciális „szuper terjesztők” aláássák a kollektív erőfeszítéseket. „Döbbenetes volt azt látni, hogy emberek egy csoportja egyáltalán nem foglalkozik Sydney többi részével”- mondta újságíróknak.

Többen a rendőrség fellépését is bírálták, szerintük a hatóságoknak sokkal szigorúbban kellett volna eljárniuk, figyelembe véve, hogy a járvány első hullámában a szabályszegőket ezer dolláros bírsággal sújtották.

Koronaparti a szomszédban

Szerbiában több helyen is intézkednie kellett a rendőröknek a napokban. A gyülekezési tilalom ellenére rendre 50-80 fős mulatságokat tartanak, az egyik ilyen partin több lövés is eldördült, máshol 120 embert igazoltattak. Az egyik helyi hírportál beszámolója szerint már „koronapartikat” is tartanak, ahova csak meghívással lehet bejutni, a buli pedig egész éjjel tart.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG