Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai háború második évében kormánybiztost kapnak a harcok elől Magyarországra menekülők


Az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztossá nevezték ki Pál Norbertet – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A közlöny szerint az új kormánybiztos munkáját a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Gulyás Gergely irányítja. Pál Norbert megbízatása két évre szól, feladata egyebek között:

  • összehangolni a veszélyhelyzet ideje alatt az Ukrajnában zajló háború elől menekülő személyekkel kapcsolatos kormányzati feladatok ellátását;
  • közreműködni a háború elől menekülő személyekkel kapcsolatos kormányzati döntések előkészítésében;
  • együttműködni a közigazgatás-szervezésért felelős miniszterrel az őket érintő hatósági feladatok ellátásában;
  • javaslatot tenni a kormány számára a menekülők szükség szerinti munkavállalási, iskoláztatási, szociális, lakhatási kérdéseihez kapcsolódó jogalkotói és egyéb döntést igénylő feladatok vonatkozásában;
  • javaslatot tenni a kormányzati kommunikációért felelős miniszterrel együttműködve a háború elől menekülő személyek megfelelő tájékoztatása érdekében szükséges kommunikációs stratégia kidolgozására, és együttműködik a végrehajtásában;
  • együttműködni a kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős minisztériumokkal, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal, a magyarországi és nemzetközi humanitárius segítségnyújtó szervezetekkel, továbbá a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó szervezetekkel.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy nem kapott állami segítséget a további működéshez a Migration Aid budapesti, Madridi úti menekültszállója, amely a háború kirobbanása óta segíti a harcok elől Magyarországra menekülőket, főként gyermekeket és nőket. 2022. március 12. óta tizennégyezer menekült szállt meg itt. A Migration Aidnek 15 hónapig sikerült működtetnie a menekültszállót kizárólag magánszemélyek, vállalkozások, egyházak és nonprofit szervezetek támogatásával. Működési költségük jelenleg havi húszmillió forint. Most először kértek volna állami segítséget a folytatáshoz, mivel azonban senkitől sem kaptak támogatást, június 4-én kénytelenek bezárni a Madridi úti menekültszállót. Siewert András, a Migration Aid vezetője azt mondta, nem csak ők jártak így, tudomása szerint sorra szűnnek meg a budapesti szállások a finanszírozás megoldatlansága miatt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG