Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenöten haltak meg az Iszlám Állam iráni támadásában


Munkások takarítják fel a véres támadás nyomait a sirázi síita szent helyen 2022. október 26-án
Munkások takarítják fel a véres támadás nyomait a sirázi síita szent helyen 2022. október 26-án

Legkevesebb 15 ember meghalt október 26-án egy síita muszlim szentély elleni támadásban Irán déli részén – közölte az állami média. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) fegyveres csoport jelentkezett.

Az állami televízió közölte, hogy a támadásban, amelyet egy magányos fegyveres követett el az esti ima közben Siráz város Sah Cserag mauzóleumában, legalább 19 ember megsebesült.

Iráni tisztviselők azt mondták, hogy letartóztatták a fegyverest.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy 13 ember vesztette életét, negyven sebesült meg, és három támadó volt. Kazem Musavi, a helyi igazságügy feje azt mondta az állami televíziónak, hogy csak egy terrorista” vett részt a támadásban.

A támadó válogatás nélkül lőtt a szentélynél összegyűlt hívőkre” – mondta Mohammad-Hadi Imanieh kormányzó az állami televíziónak.

Kemény választ ígért

Ebrahim Raiszi iráni elnök ​kemény választ ígért, míg Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter azt mondta, Teherán fellép „a terroristák és az iráni ügyekbe beavatkozó külföldiek ellen”.

Ez a bűncselekmény teljesen világossá tette az iráni terror és erőszak támogatóinak szándékait. Megbízható értesüléseink vannak arról, hogy Irán ellenségei többrétegű projektet dolgoztak ki, hogy veszélyes hellyé tegyék az országot” – közölte Amir-Abdollahian az állami médiában ismertetett nyilatkozatában.

Az Iszlám Állam korábban is vállalt magára iráni támadásokat, köztük a 2017-es gyilkos kettős merényletet, amelynek célpontja a parlament, illetve az iszlám köztársaság alapítója, Ruholláh Homeini ajatollah sírja volt.

A mostani támadással egy napon az iráni biztonsági erők összecsaptak a tüntetőkkel, akik arra emlékeztek, hogy negyven nap telt el a 22 éves kurd Mahsza Amini halála óta.

Amini rendőrségi őrizetben halt meg szeptember 16-án Teheránban, miután három nappal korábban letartóztatták, mert „​helytelenül” viselte a kötelező iszlám fejkendőt, a hidzsábot.

Halála, amelyet a tisztviselők szívinfarktusnak tulajdonítottak, kormányellenes tiltakozási hullámot váltott ki az ország városaiban, amire a hatóságok kemény választ adtak, és az oslói székhelyű Iran Human Rights szervezet szerint legalább 215 embert, köztük 27 gyermeket megöltek.

Összecsapások és újabb résztvevők

Fiatal nők és iskoláslányok álltak a tiltakozási hullám élére, amely az egyik legnagyobb azok közül, amelyekkel az iráni egyházi hatalom szembetalálta magát az 1979-es iszlám forradalom óta.

Október 26-án férfiak és nők százai gyűltek össze az Aicsi temetőben Szakkezben, Amini szülővárosában, a nyugat-iráni Kurdisztán tartományban a biztonsági szolgálatok fenyegetései ellenére, eltorlaszolták a forgalmat a városba vezető utakon, és arra kényszerítették az embereket, hogy menjenek a temetőbe.

A félhivatalos iráni ISNA hírügynökség szerint körülbelül tízezer ember gyűlt össze a temetőben. Azt is közölték, hogy Szakkezben lekapcsolták az internetet, miközben a biztonsági erők összecsaptak a gyászolókkal.

A Hengaw nevű, norvégiai székhelyű csoport, amely az iráni kurd térségekben elkövetett jogsértéseket figyeli, arról is beszámolt, hogy a biztonsági erők könnygázt vetettek be a városban tömegesen gyülekező tüntetőkre.

„A biztonsági erők könnygázt lőttek ki és tüzet nyitottak az emberekre a szakkezi Zindan téren” – írta a Hengaw Twitteren, de nem részletezte, hogy voltak-e halottak vagy sebesültek. Az állítást lehetetlen független forrásból ellenőrizni.

Iráni munkások és boltosok is csatlakoztak országszerte a tiltakozásokhoz október 26-án.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG