Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több a beoltott már, mint a regisztrált


Békéscsabán kap oltási papírt egy férfi, 2021. június 4-én.
Békéscsabán kap oltási papírt egy férfi, 2021. június 4-én.

Hét újabb áldozat mellett tovább csökkent a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma. Az oltási tempó tartósan lelassult a nyitások óta. Heteken belül muszáj lesz nálunk is bevezetni az uniós vakcinaútlevelet, amivel szabadon lehet mozogni majd az EU-ban.

A járvány újabb hét halottját jelentette az állami honlap június 10-én. Így 29 896 főnél jár a járvány közvetlen áldozatainak száma Magyarországon, a "láthatlatlan áldozatokról" pedig az orvosoknak is csak becslései lehetnek.

Közben továbbra is egyre inkább lecsengőben van a járvány Magyarországon is. 481 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépen. Mindkét adat lényegében folyamatos csökkenést mutat az elmúlt hetekben.

Maradt a lassú oltási tempó

A korlátozások húsvét környéki feloldása óta hirtelen lelassult az oltási ütem. Nem is sikerül visszagyorsítani a korábbi átlag közelébe se, hiába szólította fel nemrég Müller Cecília a háziorvosokat levélben, hogy igyekezzenek az oltások megszervezésével "ösztönözzék a regisztrációra és az oltás felvételére a praxisukhoz tartozó még be nem oltottakat".

Csütörtökre nagyjából 14 ezer újabb első oltást adtak be Magyarországon, így jár 5 millió 311 ezer főnél a legalább egy oltást kapottak száma. Ezzel több beoltott van már Magyarországon, mint regisztrált, utóbbiak ugyanis az állam szerint 5 millió 309 ezren vannak. Ez nem ellentmondás, az elején ugyanis az egészségügyi dolgozók, válogatott közelében lévő focisták, az olimpiára készülő sportolók és edzőik, politikusok regisztráció nélkül is oltáshoz juthattak. Ők pedig összesen több mint 400 ezren lehetnek.

Adatokat egyeztetetnek oltás előtt a győri Petz Aladár kórházban, 2021. június 5-én.
Adatokat egyeztetetnek oltás előtt a győri Petz Aladár kórházban, 2021. június 5-én.

Júliustól mindenképp jön az európai vakcinaútlevél Magyarországra is. Akinek ilyen van igazolványa van, annál a tagállamok nem köthetik további korlátozásokhoz, karanténhoz vagy további tesztekhez a határátlépést. A turizmust élénkíteni vágyó országok jó része már be is vezette, Magyarország viszont még nem készült fel technológiailag erre. Júliustól viszont már kötelező lesz ezt kiadni Magyarországon is, ennek megvalósítására adott egymillió eurót az EU Magyarországnak is.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester levélben kérte a miniszterelnököt, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a Sinopharm ellenanyag-tesztek eredményét.

Az érintetettek teszteredményének nyilvánosságra hozatala mellett azt is kérte, hogy a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget minden kínai vakcinával oltottnak. A problémáról alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG