Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több adat kell: vizsgálják a vérrögképződés és a Janssen-oltás kapcsolatát


A Janssen telephelye Leidenben, Hollandiában
A Janssen telephelye Leidenben, Hollandiában

További adatokra van szüksége az Egyesült Államok egészségügyi tanácsadó testületének, amely felülvizsgálja azoknak az embereknek az esetét, akiknél vérrögképződés alakult ki, miután megkapták a Johnson & Johnson (J&J) által kifejlesztett Janssen néven is ismert COVID-19-vakcinát. A testület arról fog dönteni, hogy van-e köze a vérrögöknek az oltáshoz.

A testület április 14-i döntése értelmében az Egyesült Államokban a Janssen oltás használatának felfüggesztését meghosszabbították még néhány nappal. A testület várhatóan egy hét vagy 10 nap múlva ül össze újra.

A további adatok bekéréséről és a felfüggesztés meghosszabbításáról szóló döntés az immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottság (ACIP) rendkívüli ülésén született meg egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az oltás alkalmazásának felfüggesztését javasolta addig, amíg azt nem tudják felülvizsgálni.

A testület több tagja is szorgalmazta a felfüggesztés idejének meghosszabbítását és a további információk bekérését, annak érdekében, hogy hosszú távon ne csorbuljon annyira az oltás biztonságával kapcsolatos bizalom.

Dr. Grace Lee, a Stanford Egyetemtől alátámasztotta, hogy több adatra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsék a kockázat nagyságát, és azt, hogy ez a kockázat nagyobbnak bizonyul-e egy-egy adott embercsoport esetében.

„Továbbra is úgy érzem, hogy versenyben vagyunk az idővel és a variánsokkal, de a lehető legbiztonságosabb módon (előre kell lépnünk)” ‒ mondta Lee.

A testület többi tagja ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha meghosszabbítják az oltás használatának felfüggesztését, akkor azzal csak súlyosbítják az oltáshoz való méltányos hozzáférést.

Olcsóbb, egy adag is elég, és egy sima hűtőszekrényben tárolható

A J&J vakcinája, amely Janssen néven is ismert, olcsóbb a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-vakcináknál, és két adag helyett egy adagban is beadható. Ezek fontos tényezők a szegényebb országok számára, akik aggódva várják oltáskészletüket. Továbbá ez az oltás alkalmas lenne a nehezen elérhető közösségek immunizálására is, mert normál hűtőszekrényben tárolható.

Az amerikai hatóságok elmondták, hogy a Janssen-vakcina az Egyesült Államokban eddig alkalmazott oltásoknak mintegy 5 százalékát tette ki, majd hozzátették, hogy az ország elegendő mennyiségű Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy egy ideig nélkülözze a J&J vakcináját.

A Janssen és az AstraZeneca hasonló problémával küzd

Eddig hat esetet jelentettek az Egyesült Államokban, ahol már 7 millió adag J&J vakcinát beadtak. Az FDA közlése szerint a vérrögök mind a hat esetben 18 és 48 év közötti nőknél alakultak ki, akik közül az egyik meghalt, egy másik pedig április 13-án válságos állapotba került.

A testület elismerte, hogy a Janssen-oltással kapcsolatban felmerült probléma olyasmi, mint az az AstraZeneca esetében ismeretes.

Ez a két oltás hasonló technológiát alkalmaz az immunválasz elérésére.

Néhány európai ország egészségügyi hatósága is egyelőre felfüggesztette az AstraZeneca használatát, vagy csak bizonyos korcsoportokra korlátozták annak alkalmazását.

Dánia április 14-én azonban betiltotta az AstraZeneca használatát.

A Janssennel kapcsolatos hírek pont akkor érkeztek, amikor a COVID-19 által bekövetkezett halálozási esetek száma a világon immár megközelíti a 3 milliót.

Csak az Egyesült Államokban több mint 560 ezer ember vesztette életét a vírus miatt, amely továbbra is naponta több tízezer új fertőzést okoz, és átlagosan napi közel ezer ember életét követeli.

Vérrögképződést okoz a Janssen-vakcina?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00
Készült az AP, a Reuters és a dpa tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG