Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több beteg életét vesztette egy gázai kórház elleni izraeli rajtaütésben


A Nasszer kórház egyik kórterme Hán Júniszban 2023. december 17-én
A Nasszer kórház egyik kórterme Hán Júniszban 2023. december 17-én

Hatalmas felfordulást okozott a Gázai övezet déli részének legnagyobb kórházában az izraeli katonai művelet, a helyi egészségügyi illetékesek szerint négy beteg meghalt az intenzív osztályon, mert nem kaptak elég oxigént.

Az izraeli védelmi erők már előző héten bekerítették a Hán Júniszban található Nasszer kórházat, ahol több száz dolgozó és beteg rekedt benn, a készletek pedig erősen fogytán vannak.

Néhány órával az intézmény elfoglalása előtt egy páciens meghalt, míg hat másik megsebesült az izraeli katonák és a palesztin enklávét uraló Hamász terrorszervezet fegyveresei közötti tűzharcban.

A rajtaütést azután indították meg, hogy a hírszerzés „hiteles értesüléseket” kapott, amelyek szerint az egészségügyi létesítményben tartottak fogva egyes túszokat, és ott lehet még a holttestük.

Ehhez kapcsolódóan: Drámai rajtaütés Gázában: két kimentett túsz, több mint hatvan palesztin halott

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő leszögezte, hogy „precíz és korlátozott” műveletet hajtanak végre, és nem fogják erővel távozásra kényszeríteni a dolgozókat és a betegeket.

A tisztségviselő csütörtökön este arról számolt be, hogy még tart a terület átkutatása, de többtucatnyi fegyverest már őrizetbe vettek ott, köztük hármat, aki részt vett az október 7-i terrortámadásban. Arra is kitért, hogy a kórházban gránátokat és más lőszereket találtak, korábbi radarképek alapján januárban az udvarról lőtték a zsidó államot.

Egy szabadon bocsátott túsz előző hónapban tudatta, hogy őt és több mint kéttucatnyi társát a Nasszer kórházban tartották fogva a szélsőséges iszlamisták.

Eközben a jelek szerint megfeneklettek az újabb tűzszünetről szóló tárgyalások.

Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő pedig határozottan visszautasította a háború utáni jövőről szóló amerikai elképzeléseket, különösképpen a palesztin állam megteremtésére vonatkozóan.

Miután éjszaka beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, azt írta a korábban Twitterként ismert X-en, hogy országa nem fog elfogadni „nemzetközi diktátumokat a palesztinokkal való tartós rendezést illetően”.

Aláhúzta: a palesztin állam egyesek általi egyoldalú elismerésével csupán „jutalmaznák a terrorizmust”.

Netanjáhú emellett ígéretet tett az offenzíva folytatására és annak kiterjesztésére is az egyiptomi határ mentén fekvő Rafah városra, ahol az övezet 2,4 milliós összlakosságának nagyjából a fele tartózkodhat jelenleg.

Biden ismét óva intett egy nagyszabású rafahi hadművelettől, és az igen sérülékeny helyzetben lévő polgári lakosság megóvására szólított fel – tudatta a washingtoni Fehér Ház.

Egyelőre nincsen jele annak, hogy a háború a végéhez közeledne, sőt egyre nő a kockázata a konfliktus kiszélesedésének, miután fokozódnak az összecsapások Izrael és a szomszédos Libanonban aktív, iráni támogatású Hezbollah között. Szerdán a síita milícia rakétatámadásának áldozatául esett egy izraeli katona, több másik pedig megsebesült. Erre válaszul a zsidó állam is légicsapást hajtott végre, amelyben három fegyveres és tíz civil vesztette életét.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy a Hamász terroristái a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130-at továbbra is fogva tartanak. Utóbbiak közül 29-ről azt feltételezik, hogy halott.

Ehhez kapcsolódóan: Nemzetközi Bíróság: Izraelnek biztosítania kell, hogy ne legyen népirtás Gázában

A gázai hatóságok szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 28 ezret. Az izraeli fél azt állítja, hogy körülbelül nyolcezer fegyveressel végeztek eddig, de erre nem mutattak be bizonyítékot. A harcokban mostanáig 232 izraeli katona vesztette életét.

Az izraeli hadsereg aláhúzta, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

A Gázai övezet 2,4 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG