Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több európai ország vezetője is támogatásáról biztosította Macront


Emmanuel Macron és Marine Le Pen televíziós vitája 2022. április 20-án
Emmanuel Macron és Marine Le Pen televíziós vitája 2022. április 20-án

Németország, Spanyolország és Portugália balközép vezetője közös nyilatkozatban buzdította arra a franciákat, hogy szavazzanak a centrista Emmanuel Macronra a szélsőjobboldali Marine Le Pennel szemben az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában.

A több európai lapban megjelentett írásban Olaf Scholz német kancellár, illetve Pedro Sánchez spanyol és António Costa portugál kormányfő hangsúlyozta, hogy a vasárnapi szavazás „kritikus fontosságú mind Franciaország, mind mindannyiunk számára Európában”.

„Egy demokratikus és egy szélsőjobboldali jelölt között kell választani, előbbi hisz abban, hogy Franciaország erősebb egy befolyásos és autonóm Európai Unióban, míg utóbbi nyíltan azok pártján áll, akik a felvilágosodás francia ideáira alapozott szabadságunkat és demokráciánkat támadják” – szögezték le.

A három vezető szerint Európa helyzete nagy változáson megy keresztül Oroszország ukrajnai háborúja miatt, miközben a populista irányzatok és a szélsőjobb „ideológiai és politikai modellként” tekint Vlagyimir Putyin orosz elnökre, az ő soviniszta intézkedéseit kívánják utánozni.

„Visszhangozták támadásait a kisebbségek, a sokszínűség ellen, valamint célkitűzéseit a nacionalista egyformaság megteremtése érdekében. Ezt nem szabad elfelejtenünk, akármennyire is megpróbálják most magukat elhatárolni ezek a politikusok az orosz agresszortól” – húzták alá.

Elemzők szerint a felhívás újabb jele annak, hogy mekkora kihatással lehet a francia elnökválasztás eredménye a nemzetközi politikára, miután előző nap Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista is hasonló tartalmú üzenetet tett közzé, azzal vádolva meg Le Pent, hogy közeli kapcsolatot ápol az orosz hatalmi körökkel.

Bár Macron előnye minden felmérés szerint stabil Le Pennel szemben, az elnök nem dőlt hátra, és még csütörtökön is kampányolt a Párizs-környéki Saint Denis-ben.

Szerdán a két jelölt egy körülbelül háromórás televíziós vitában csapott össze.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG