Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több évtizedes börtönbüntetésre ítélték a Capitolium ostromának egyik vezetőjét


Henry „Enrique” Tarrio az egyesült államokbeli Portlandben 2020. szeptember 26-án
Henry „Enrique” Tarrio az egyesült államokbeli Portlandben 2020. szeptember 26-án

Huszonkét évnyi szabadságvesztést szabott ki a bíróság Henry „Enrique” Tarrióra, a szélsőjobboldali Proud Boys korábbi vezetőjére a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokban játszott szerepe miatt.

A 39 éves, Miamiben született férfi az ítélethirdetés előtt elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért a rendőrségtől. „Nagyon szégyellem magam, és csalódott vagyok” – fogalmazott, „nemzeti szégyennek” nevezve a történteket.

Tarrio, aki azóta lemondott a csoport vezetéséről, nem volt jelen a Capitolium ostrománál, miután két nappal a történtek előtt egy másik ügyben letartóztatták. Ennek ellenére azzal vádolják, hogy segített elindítani az erőszakos támadást.

Ehhez kapcsolódóan: Ügyfele súlyosbodó mentális betegségeire hivatkozik a QAnon sámán ügyvédje

A vádlott fellebbezni fog az ítélet ellen, amely az eddigi legsúlyosabb ebben az ügyben. Jogi képviselője azzal érvelt, hogy mivel védence nem volt a helyszínen, Washingtonban, így nem is lehetett „közvetlen befolyása” az eseményekre.

Timothy Kelly bíró azonban hangsúlyozta: „Tarrio volt a legfőbb vezetője az összeesküvésnek. Ő volt a legfőbb vezető, aki szervezkedett a forradalmi hevület által hajtva.”

Az ügyészség harminchárom évre küldte volna rács mögé, míg a védelem azon az állásponton volt, hogy legfeljebb tizenöt év lehet indokolt.

A Proud Boys egykori első számú vezetője és több társa ellen is vádat emeltek a hatóságok, májusban pedig bűnösnek találta őket az esküdtszék államellenes szervezkedésben.

Ehhez kapcsolódóan: Húsz évet is kaphatnak a Proud Boys és az Oath Keepers vezetői a Capitolium elleni támadás miatt

A radikális csoport három másik vezetőjét, Ethan Nordeant, Joseph Biggset és Zachary Rehlt tizennyolc, illetve tizenhét-tizenhét év börtönre ítélték előző héten, súlyosbító tényezőként terrorcselekményt is figyelembe véve. Egy ötödik vádlottra, Dominic Pezzollára, akit felmentettek az államellenes szervezkedés vádja alól, erőszakos cselekményekért tíz év börtönt róttak ki.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

A zavargással összefüggésben mintegy 1100 ember ellen emeltek szövetségi bűncselekmények miatt vádat, eddig nagyjából hatszáz esetben született ítélet, és többen hatósági őrizetben várják a büntetőeljárás lezárását és a döntést.

A zavargás során öt ember vesztette életét, és több mint 140 rendőr megsebesült. A törvényhozás épületében több millió dolláros kár keletkezett.

A Capitolium ostromával a Donald Trump által feltüzelt tömeg azt próbálta meggátolni, hogy a kongresszus hitelesítse a 2020-as választást – a volt amerikai elnök sokszor cáfolt vádja szerint csalással – megnyerő Joe Biden győzelmét.

Ehhez kapcsolódóan: Vádat emeltek Donald Trump ellen a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban is

Az ügyben nemrég Trump ellen is vádat emeltek. Az indítvány négy vádpontot tartalmaz, többek között az Egyesült Államok rovására bűnszövetkezetben elkövetett csalást, illetve a győztes, Joe Biden jelenlegi elnök beiktatását célzó hivatalos eljárás akadályozását.

A 45 oldalas vádirat bemutatja, hogy Donald Trump számtalan alkalommal állította, hogy ő nyerte meg a választást, miközben jól tudta, hogy ez nem igaz, és az eredmény megmásítását próbálta elérni különböző tisztségviselőknél, saját alelnökénél és a kongresszusnál is.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG