Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több ezer illegális türkmént utasít ki Törökország, új úti céljuk Oroszország lehet


Egy türkmén illegális munkás Törökországban 2023. március 10-én
Egy türkmén illegális munkás Törökországban 2023. március 10-én

Több ezer türkmén kényszerült elhagyni Törökországot, amely a türkmenisztáni migránsok egyik legfontosabb célpontja. Ankara az elmúlt hónapokban Aşgabat kérésére újból razziákat tart a papírok nélkül Törökországban dolgozó türkmének felkutatására.

Egyre fokozódik Törökországban a migránsok elleni kampány. Szeptember 25. óta a rendőrség razziákat tart gyárakban és éttermek konyhájában, hogy őrizetbe vegye az illegális munkásokat – mondta a Szabad Európának egy isztambuli forrása, aki szerint a rendőrség azonnal deportálóközpontokba viszi a letartóztatottakat.

„Már nincs értelme Törökországban maradni, mert lehetetlen hivatalos munkavállalási engedélyt kapni. Lehet illegálisan dolgozni, de a rendőrség végül felkutatja és kitoloncolja az embert” – mondta egy türkmén munkás.

Aşgabati források szerint augusztusban és szeptemberben mintegy 2500 türkmént toloncoltak ki Törökországból.

Türkmenisztán kezdetben ingyenes repülőjegyet biztosított a deportálóközpontokban rekedt állampolgárainak, azonban a kormány most azt követeli, hogy a kitoloncoltak fizessenek érte. A Szabad Európa kérdésére nem válaszoltak a türkmén tisztviselők, akik általában nem nyilatkoznak a független sajtónak.

Korábbi cikkünk a témában: Nem épp önkéntes önkéntesek: Türkmenisztán állami dolgozókat mozgósít a gyapotszedésre

A török migrációs ügynökség szerint szeptember közepén mintegy 198 ezer türkmén állampolgár élt legálisan Törökországban. Ez meredek csökkenés a tavaly szeptemberi adatokhoz képest, amikor a tisztviselők szerint több mint 230 ezer türkménnek volt érvényes török tartózkodási engedélye vagy vízuma.

A Törökországban és máshol élő türkmének valós száma vélhetően jóval magasabb a hivatalos adatoknál, mivel sokan lejárt vízummal tartózkodnak külföldön.

A türkmén nagykövetségek ugyanis nem újítják meg vagy cserélik ki a lejárt vagy elveszett útlevelet, ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgáltatásért térjenek vissza Türkmenisztánba. A türkmének azonban nem szívesen mennek haza, mert attól tartanak, hogy a hatóságok megakadályozhatják, hogy ismét elhagyják az országot.

Az autoriter türkmén kormány, amely hírhedt arról, hogy korlátozza állampolgárai szabad mozgását és más alapvető jogait, arra kérte Ankarát, hogy törölje el azt a szabályt, amely lehetővé tette a türkmének számára, hogy legfeljebb harminc napig vízum nélkül tartózkodjanak Törökországban.

A vízummentesség lehetővé tette a türkméneknek, hogy vízumhosszabbítást és tartózkodási engedélyt vagy politikai menedékjogot kérjenek.

Oroszország az új úti cél?

Azok, akik hazatérnek, munkanélküliséggel, szegénységgel és korrupcióval szembesülnek. Annak ellenére hogy az ország jelentős ásványkincsekkel rendelkezik, a földgázeladásokból származó bevétel nem jut el a türkmén emberekhez.

A Törökországból kitoloncoltak közül sokan fontolgatják, hogy Oroszországba mennek, amely a szomszédos közép-ázsiai országokból érkező migránsok millióit fogadja be.

Néhányan magas kamatra vesznek fel kölcsönt, hogy kifizessék az orosz vízumot és a repülőjegyet abban a reményben, hogy Oroszországban találnak munkát, és visszafizethetik az adósságot – mondta több türkmén a Szabad Európának.

Ehhez kapcsolódóan: Több milliárd dolláros okosváros épült az éhínséggel küzdő Türkmenisztánban

Egy Mari városában élő türkmén azt mondta, hogy a délkeleti tartományból sok nő indult el Oroszországba munkát keresni.

„A legtöbb nő Mariból Szocsiba ment, ahol étteremben és szállodában dolgozik” – mondta.

Mivel otthon kevés a munkalehetőség, sok türkmén számára a külföldi rokonoktól érkező pénzutalás jelenti az egyetlen bevételi forrást.

A türkmenisztáni gazdaság rideg valósága eredményezte azt, hogy sok türkmén Törökországban marad, és illegálisan dolgozik, kitéve magát annak az állandó veszélynek, hogy egy rendőrségi razzián elfogják, vagy a munkaadója él vissza a helyzetével.

Korábbi cikkünk a témában: Nyomás a türkmén bloggerekre, hogy a „virágzó, boldog” Türkmenisztán képét közvetítsék

Év elején egy 31 éves törökországi türkmén a Szabad Európának azt mondta: úgy döntött, hogy marad, annak ellenére hogy nem rendelkezik érvényes papírokkal. Egy költöztetőcégnek dolgozik.

„Ez illegális munka. Mivel nincs munkavállalási engedélyem, nincs orvosi biztosításom. Ha egy munkahelyi balesetben eltörném a karom vagy a lábam, teljesen magamra lennék utalva” – mondta.

Egyszer már volt egy balesete, amikor leesett a lépcsőn, miközben egy hűtőszekrényt cipelt a hátán. Mivel nincs papírja, tudja, hogy nincs jogi védelme, és ki van szolgáltatva a kizsákmányolásnak. De mint sok, külföldön dolgozó türkmén munkás, ő is elviseli a megpróbáltatásokat, mert tudja, hogy türkmenisztáni családja attól a pénztől függ, amit megkeres Törökországban.

XS
SM
MD
LG