Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több légitársaság leállította ukrajnai járatait, az amerikai elnök szerint bármikor megindulhatnak az oroszok


Vlagyimir Putyin orosz elnök és a háborús fenyegetettség ellen tiltakoznak az ukrajnai Lvivben 2022. február 19-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök és a háborús fenyegetettség ellen tiltakoznak az ukrajnai Lvivben 2022. február 19-én.

Ausztria, Németország és Franciaország is felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát. Joe Biden amerikai elnök szerint Oroszország a napokban megindítja az inváziót, miután újabb csapatokat telepített az ukrán határra. A NATO visszahívta munkatársait Kijevből.

Ukrán tisztviselők, köztük Denis Monasztyrszkij belügyminiszter közelében csapódott be több rakéta, miközben a kelet-ukrajnai frontvonalra utaztak. A tisztviselők egy óvóhelyre menekültek.

Maryan Kushnir, a Szabad Európa ukrán szolgálatának tudósítója is ott volt a küldöttséggel a támadás idején. Azt mondta, hogy a lövedékek 300 méterre csapódtak be attól a helytől, ahol a tisztviselők és az újságírók voltak.

„Az imént aknavetős tüzet nyitottak belügyminiszterünkre” – mondta Kushnir a támadás helyszínéről készült videóriportban.

Moszkva nukleáris rakéták tesztelésébe kezdett

Oroszország, a hivatalos megfogalmazás szerint a „tervezett" gyakorlatok részeként tesztelte legújabb hiperszonikus ballisztikus rakétáit, cirkálórakétáit és nukleáris ballisztikus rakétáit – közölte a Kreml.

Az orosz hírügynökségek Dmitrij Peszkov szóvivőre hivatkoztak, aki azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök és Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezető a Kreml úgynevezett szituációs termében együtt figyelte a gyakorlatot.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint egyébként a gyakorlaton az orosz fegyveres erők szinte minden ága részt vesz, beleértve az űrhajózást és a stratégiai rakétaerőket, valamint az északi és fekete-tengeri flottát, amelyek atomfegyverrel felszerelt tengeralattjárókkal rendelkeznek.

Amerikai katonák érkeznek Magyarországra, a honvédelmi tárca szerint gyakorlatra

A 24.hu hírportál azután kereste meg a Honvédelmi Minisztériumot, hogy az NBC értesülése szerint az Egyesült Államok 200 amerikai katonát és páncolozott járműveket küld hamarosan Magyarországra az orosz-ukrán konfliktus miatt.

A Honvédelmi Minisztérium a hírportállal azt közölte, minden évben vannak olyan nemzetközi hadgyakorlatok, amelyre NATO-tagországok katonái érkeznek Magyarországra. Idén az idei első ilyen közös kiképzés február végén-március elején lesz. A gyakorlatra a napokban mintegy 130 amerikai katona érkezik negyven harcjárművel Európában és Afrikában állomásozó egységekből.

Az ukrán elnök új biztonsági garanciákra a világ vezető hatalmaitól

Volodomir Zelenszkij szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián beszélt arról, hogy szinte menthetetlenül törékennyé vált a nemzetközi biztonsági rendszer, ezért Ukrajnának új garanciákra van szüksége a világ vezető hatalmaitól biztonsága megőrzéséhez.

Ukrajna „jó kezekben van" és megvédi magát, lakossága pedig „nem pánikol", de több támogatást vár nyugati partnereitől – fogalmazott az ukrán elnök, aki szerint a fegyverszállítmányok nem "adományok" Ukrajnának, hanem hozzájárulás az európai és a nemzetközi biztonsághoz.

Az ukrán elnök találkozna Putyinnal

Volodomir Zelenszkij a müncheni tanácskozáson úgy fogalmazott, hogy nagy a háború kockázata Oroszországgal, de még nagyobb lenne, ha reagálnának a térségben tevékenykedő erők provokációira.

Zelenszkij a Reuters tudósítása szerint hazugságnak nevezte azokat az orosz állításokat, hogy Ukrajna lőtte az ideiglenesen megszállt területeket.

Az ukrán elnök azt mondta, nem tudja, mi Vlagyimir Putyin orosz elnök célja, éppen ezért szeretne találkozni vele, katonai konfliktus helyett diplomáciai megoldást kíván, és biztonsági garanciákat. Erről Zelenszkij szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, valamint az Európai Unió, Németország és Törökország részvételével kell csúcstalálkozót tartani minél hamarabb.

Sorra függesztik fel ukrajnai járataikat a válság miatt a légitársaságok

Az osztrák és a német légitársaság hétfőtől február végéig felfüggesztette rendszeres járatait Kijevbe és Odesszába az ukrajnai válság miatt – közölte az MTI az APA osztrák hírügynökség alapján szombaton. Az osztrák légitársaság ugyanakkor továbbra is heti háromszor indít járatot az ukrajnai Lvivbe (Lemberg).

A feszültség fokozódása miatt az osztrák külügyminisztérium szombaton utazási figyelmeztetést adott ki Ukrajnára, egyben felszólította az osztrák állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajna területét, a nyugati régiót leszámítva. Ausztria emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 24 órában tömegével történtek incidensek Kelet-Ukrajnában, és számolni kell a helyzet rosszabbra fordulásával.

Az osztrák diplomáciai személyzetet ugyanakkor megerősítették. A külképviseletek dolgozói továbbra is a helyszínen segítik honfitársaikat, hogy elhagyhassák az országot, illetve tartják a kapcsolatot ukrán partnereikkel.

A német és a francia külügyminisztérium is felszólította a német illetve a francia állampolgárokat Ukrajna haladéktalan elhagyására. A német Lufthansa csoport leállította kijevi járatait, a francia Air France ugyanakkor azt közölte, hogy egyelőre valamennyi járatát elindítja Ukrajnába, de figyeli a helyzetet.

Nagy-Britannia már korábban bejelentette, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan Kijevből Lvivbe telepíti nagykövetségét, és arra kérte a brit állampolgárokat, hogy hagyják el Ukrajnát.

A NATO is visszahívta munkatársait Kijevből. Az ukrán fővárosban található NATO-képviselet alkalmazottait Lvivbe és Brüsszelbe helyezték át.

Készült az MTI, a Reuters és az APA alapján.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG