Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 1500 embernél mutatták ki a fertőzést szerdáról csütörtökre


Frissen érkezett oltásokat pakolnak a zalaegerszegi Sent Rafael Kórházban 2021. január 26-án.
Frissen érkezett oltásokat pakolnak a zalaegerszegi Sent Rafael Kórházban 2021. január 26-án.

Némileg megugrott a napi új betegek száma, de ez önmagában még nem sokat jelent. A kórházban lévők száma viszont folyamatosan csökken, és a korábbi napokhoz sikerült némileg gyorsítani az oltások beadásának ütemén is.

1569 új fertőzött regisztrációját jelentette be az állam csütörtökön. Ez az előző napokhoz képest magasabb szám, de emelkedő tendenciáról csak némileg hosszabb időtáv vizsgálata után lenne értelme beszélni.

Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy ez csak a regisztrált betegek száma, a hazai fertőzöttek tényleges száma nagyságrendekkel is lehet nagyobb. Pusztán 2-3 napot nézve a mérés ingadozása vagy más körülmények is mutathatnak a valós folyamatoktól eltérő ábrát.

93 új halálos áldozatot is bejelentettek, így eddig 12 291 közvetlen áldozatot azonosított a hazai rendszer. 3669 regisztráltan koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházban lévők száma egyébként hetek óta szinte folyamatosan csökkenőben van.

Eddig 161 215 ember kapott oltást, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8,5 ezer új embert sikerült beoltani egy nap alatt. Ilyesmi ütemre január elején is képes volt az ország, de az elmúlt napok nagyon belassult, napi háromezer körüli átlagos számához képest előrelépésnek számít.

Eddig egyébként 201 ezer ember oltására elég oltóanyag, tehát 402 ezer adag oltás érkezett meg Magyarországra. 26 293 fő kapta meg már a második oltását is csütörtökig.

Nemrég kiderült, hogy az óriási francia gyógyszercég, a Sanofi is be fog segíteni a Pfizer oltóanyagának gyártásába a nyártól. Az európai érintettek így 125 millió adag oltást kaphatnak majd meg várhatóan eggyel gyorsabban.

A Sanofi a GSK-val közösen fejlesztett oltásával komoly csúszásban van. Februárban meg kell ismételniük a második fázisú klinikai teszteket, nem tudni, mikorra készülhet el az ő saját termékük.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG