Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 400 tüntetők ítéltek el Belaruszban


Szolidaritási akció Berlinben a belarusz tüntetők mellett, 2021. március 14-én.
Szolidaritási akció Berlinben a belarusz tüntetők mellett, 2021. március 14-én.

Már több mint 400 embert ítéltek el Belaruszban, amiért részt vettek a szabad választásokért folyó tüntetéseken, írja a Szabad Európa helyi tudósítója. A csalásgyanús választások óta 631 tiltakozó ellen indítottak eljárást.

A belarusz főügyészség szerdai közlése szerint eddig 468 ügyben hoztak ítéletet a bíróságok a Lukasenka-rezsim elleni tüntetésekkel kapcsolatban. A tiltakozások résztvevőinek nagy része ellen „súlyos rendzavarás” miatt emeltek vádat, és a nagy többségüket bűnösnek találta a bíróság: az ügyészség közleménye szerint eddig több mint 400 embert ítéltek el.

A konkrét vádak között szerepelt a hatósági személyek elleni erőszak és fenyegetés, vagy csak a rendőrök inzultálása. Másokat köztulajdon rongálásával, vagy nemzeti jelkép megsértésével vádoltak.

Több mint 30 ezer letartóztatás

Tavaly augusztus 9-e óta csaknem minden héten tüntettek Belaruszban a szabad választásokért. Az augusztusi elnökválasztáson, a hivatalos eredmények szerint nagy többséggel nyert az országot eddig is teljhatalommal irányító elnök, Alekszandr Lukasenka. Azonban külföldi megfigyelők és belarusz szavazatszámlálók is arról számoltak be, hogy az eredményt meghamisították, valójában az ellenzéki Szvjatlana Cihanovszkaja kapta.

A nyáron elindult tüntetéshullám ellen brutálisan lépett fel a rendőrség, több mint 30 ezer tüntetőt letartóztattak, többen belehaltak a bántalmazásba. A tüntetők mellett az eseményekről tudósító újságírókat is üldözik, köztük van például Ihar Loszik, a Szabad Európa munkatársa is. Loszikot, aki Telegram-csatornájának köszönhetően az ország egyik legnépszerűbb bloggere volt, már másfél éve, jogerős ítélet nélkül fogva tartják.

Lukasenka rezsimje ellen azóta több nyugati ország is szankciókat vezetett be. Az Egyesült Államok és az Európai Unió országai nem ismerik el a tavalyi választások eredményét, illetve Lukasenka elnökségét.

Lukasenka választási ellenfele, Szvjatlana Cihanovszkaja azóta emigrációba kényszerült, a szomszédos Litvániából kampányolt továbbra is a rezsim ellen. Március 17-én Cihanovszkaja az amerikai Képviselőházba ment meghallgatásra, ahol a nők szerepéről beszélt a belarusz ellenzéki mozgalomban.

"Az utolsó falat kenyérre valót is elvennék" - nyugdíjas tüntetők történetei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00

XS
SM
MD
LG