Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint két tucat cég gyárthatja a Merck Covid–19-tablettáját


Így nézett ki a Merck koronavírus elleni kísérleti tablettája a gyártó által közzétett felvételen 2021. október 26-án
Így nézett ki a Merck koronavírus elleni kísérleti tablettája a gyártó által közzétett felvételen 2021. október 26-án

Egy ENSZ által támogatott szervezet csütörtökön bejelentette, hogy megállapodást írt alá több mint kéttucatnyi generikus gyógyszergyártóval, hogy biztosítsák 105 fejlődő ország számára a Merck Covid–19-tablettáját.

A Medicines Patent Pool szerint a szerződések lehetővé teszik a gyógyszercégeknek, hogy a Molnupiravir alapanyagait és magát a készterméket is elkészítsék.

A Merck és a Ridgeback Therapeutics által kifejlesztett Molnupiravir a jelentések szerint felére csökkentette a kórházi kezelések arányát a Covid–19 korai tüneteit mutató betegek körében. Nagy-Britannia, az Európai Unió és az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban engedélyezte a használatát.

„Ez kritikus lépés ahhoz, hogy globálisan biztosítani lehessen a hozzáférést a sürgetően szükséges Covid–19-kezeléshez” – mondta Charles Gore, a Medicines Patent Pool ügyvezető igazgatója.

Tájékoztatása szerint tizenegy ország, köztük Banglades, Kína, Egyiptom, Vietnám, Kenya és Dél-Afrika huszonhét generikus gyógyszergyártója hamarosan megkezdi a Merck tablettájának gyártását.

Az otthon is bevehető vírusellenes tabletta, amelynek segítségével az emberek enyhíthetik tüneteiket és felgyorsíthatják a gyógyulást, úttörőnek bizonyulhat, csökkentheti a kórházakra nehezedő terhelést és segíthet megfékezni a járványok kitörését a szegényebb országokban, ahol gyenge az egészségügyi rendszer.

Még egyetlen vakcinagyártó sem ment bele ilyenbe

A járvány kétirányú megközelítését is segítené: a gyógyszeres kezelést az elsősorban védőoltásokra épülő megelőzés mellett.

A Merck októberben jelentette be, hogy lehetővé teszi más gyógyszergyártók számára a Molnupiravir előállítását. Sem a Merck, sem a Ridgeback Biotherapeutics, sem a gyógyszert feltaláló Emory University nem kap jogdíjat a generikus cégek által gyártott Molnupiravir értékesítéséből mindaddig, amíg a Covid–19 továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetet jelent.

A mai napig egyetlen, koronavírus elleni vakcina gyártója sem ment bele hasonló megállapodásba.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG