Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint százan meghaltak Iránban, amikor két bomba robbant Szolejmáni megemlékezésén


Emberek távoznak a helyszínről a dél-iráni Kermán városában, ahol két robbanás történt Kászem Szolejmáni tábornok 2020-as meggyilkolásának évfordulóján, 2024. január 3-án
Emberek távoznak a helyszínről a dél-iráni Kermán városában, ahol két robbanás történt Kászem Szolejmáni tábornok 2020-as meggyilkolásának évfordulóján, 2024. január 3-án

Legalább 103 ember meghalt és több mint 170-en megsebesültek két robbanásban az Iszlám Forradalmi Gárda elit alakulatának egykori parancsnoka, Kászem Szolejmáni halálának negyedik évfordulóján tartott megemlékezésen. A népszerű katonai vezető 2020. január 3-án egy amerikai dróncsapásban vesztette életét Bagdad közelében.

A szerdai robbantások áldozatainak számáról az iráni állami televízió közölt adatokat a mentőszolgálat vezetőjének nyilatkozata alapján.

Az iráni Mizan hírügynökség arról számolt be, hogy a robbanások Kermán városában, Szolejmáni sírhelye közelében történtek. A katonai vezető ebből a városból származott.

A Fars hírügynökség jelentette először, hogy „szörnyű robbanás” hallatszott a kermáni mártírok temetője felé vezető egyik úton. A Mehr hírügynökség jelentésében egy második robbanásról is beszámolt.

Ehhez kapcsolódóan: Irán: urándúsítás Kászim Szulejmáni meggyilkolásának első évfordulóján

A helyszínen készült videófelvételek szerint a robbanások között körülbelül 15 perc telt el.

A Forradalmi Gárdához köthető Tasnim hírügynökség szerint az első robbanás hétszáz méterre történt Szolejmáni emlékhelyétől. A második robbanás egy kilométerre volt az első helyszíntől, a zarándokúton, az ellenőrző kapukon kívül – írták.

„A Kermáni Mártírok Temetője bejáratánál két csomagban voltak bombák, amelyeket az elkövető vagy elkövetők valószínűleg távirányítással hoztak működésbe” – jelentették a Tasnim tudósítói a helyszínről.

Egy helyi tisztviselő terroristatámadásnak nevezte a történteket, amely az Izrael és az Irán által támogatott Hamász között zajló háború miatt feszült időszakban történt, de bizonyítékot nem mutatott be.

Korábbi cikkünk a témában: Lelőttek két öngyilkos drónt egy amerikai katonai létesítménynél Irakban

A Hamászt az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tartja nyilván.

A Szolejmáni halálának évfordulóján tartott megemlékezések korábban is nagy tömeget vonzottak.

2020-as temetésén tülekedés tört ki, legalább 56 ember meghalt, több mint kétszáz pedig megsebesült a több ezer fős tömegben.

Az akkoriban Irán egyik legbefolyásosabb emberének és Teherán közel-keleti külpolitikája irányítójának tekintett Szolejmáni 2020. január 3-án kora reggel egy dróncsapásban halt meg, amikor egy két autóból álló konvojban utazott Bagdad nemzetközi repülőtere közelében.

Az amerikai hadsereg szerint azért hajtották végre a védekező csapást, hogy megakadályozzák, hogy Szolejmáni további támadásokat szervezzen amerikai érdekeltségek ellen a térségben.

Szolejmáni meggyilkolása jelentős csapás volt az iráni klerikális rezsimre, amelyet már egyébként is megviseltek a szigorú amerikai szankciók, a zuhanóban lévő gazdaság és a kormányellenes tüntetések.

Az al-Kudsz Erők az iráni Iszlám Forradalmi Gárda külföldi elit alakulata, amelyet az Egyesült Államok külföldi terrorszervezetnek nyilvánított.

XS
SM
MD
LG