Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lelőttek két öngyilkos drónt egy amerikai katonai létesítménynél Irakban


Gyertyagyújtással emlékeznek a két évvel ezelőtt meggyilkolt Kászim Szulejmánira 2022. január 2-án Bagdadban
Gyertyagyújtással emlékeznek a két évvel ezelőtt meggyilkolt Kászim Szulejmánira 2022. január 2-án Bagdadban

Lelőttek két, felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépet egy amerikai katonai létesítmény közelében Irakban, miközben az egész régióban fokozott a készültség Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolásának második évfordulóján.

Névtelenséget kérő biztonsági források tájékoztatása szerint a bagdadi nemzetközi repülőtéren történt az incidens, azon részlegén, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló, Washington vezette koalíciós erők használnak. A légvédelem semlegesítette a két drónt, így senki nem sérült meg, és anyagi károk sem keletkeztek.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy öngyilkos drónok közelítettek a bázishoz, ami nagy veszélyt jelenthetett volna a polgári légikikötő számára.

A merényletkísérlet elkövetőjeként eddig senki nem jelentkezett.

A térségbeli feszültségek erősödését jelzi az is, hogy Irán-párti hekkerek vasárnap megtámadták a The Jerusalem Post című izraeli újság honlapját. A főoldalra egy, Szulejmáni kezéből kiinduló ballisztikus rakéta fényképét tették ki, amely éppen becsapódik egy izraeli nukleáris kutatóintézetbe, és azt írták mellé, hogy „közel vagyunk hozzátok, ott, ahol nem is gondolnátok”.

Az angol nyelvű lap Twitteren elismerte a támadás tényét, amely a bejegyzés szerint közvetlen fenyegetést jelent Izrael számára. Mint írták, nem tudni biztosan, hogy iráni hekkerek voltak-e az elkövetők, sem azt, hogy állami támogatású akcióról volt-e szó.

A hétvégén több százan vonultak utcára Bagdadban, hogy megemlékezzenek az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű, külföldi műveletekért felelős különleges egységét vezető parancsnok két évvel ezelőtti meggyilkolásáról.

Nem enyhül a feszültség

December 31-én a teheráni külügyminisztérium leszögezte Twitter-üzenetében, hogy „az Egyesült Államok kormánya döntő nemzetközi felelősséggel bír” a merényletért, amely terrortámadásnak minősül.

Bár az Iszlám Állam elleni koalíció decemberben bejelentette, hogy beszünteti iraki hadműveleteit, mintegy 2500 amerikai és ezer szövetséges katona a közel-keleti országban marad tanácsadói és kiképzői minőségben.

Szulejmáni egy iraki hadnaggyal együtt egy – Donald Trump előző amerikai elnök parancsára végrehajtott – dróncsapásban vesztette életét 2000. január 3-án Bagdadban. A tábornokra nemzeti hősként tekintenek Iránban, az Egyesült Államok ugyanakkor olyan terroristának minősítette, aki az iszlám köztársaság közel-keleti katonai beavatkozásait testesítette meg. Halála után Washington és Teherán veszélyesen közel került egy fegyveres konfliktus kirobbanásához.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG