Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tartomány székhelyét elfoglalták a tálibok Afganisztánban


Kunduz város főtere, 2021. augusztus 8-án
Kunduz város főtere, 2021. augusztus 8-án

Továbbra sem csillapodnak a harcok a kormányerők és a tálibok között Afganisztánban, az utóbbi napokban az iszlamista lázadók több tartomány székhelyét is elfoglalták.

Helyi beszámolók szerint az északi Balh tartományban kemény összecsapások zajlanak a székhely, Mazár-e Sarif közelében, és meglehetősen nagy a kockázata annak, hogy a biztonsági erők védelmi vonalai összeomlanak, hacsak nem érkezik rövid időn belül erősítés a térségbe. A tálibok vasárnap ellenőrzésük alá vonták az északkeleti Kunduz tartomány azonos nevű székhelyének nagy részét, illetve a szintén északi Szári-Pul és Tahár székhelyét, és szinte teljesen elfoglalták a délnyugati Nimrúz és az északnyugati Dzsauzdzsán tartomány székhelyét is. A harcokban sok civil is életét vesztette.

A mintegy 375 ezres, stratégiai fontosságú Kunduz város teljes leigázása lenne a szélsőséges fegyveresek legjelentősebb harctéri sikere az utóbbi hónapokban. Sajtóhírek szerint a hadsereg már csak a saját támaszpontját és a repülőteret ellenőrzi, a kormányzati épületek az iszlamisták kezén vannak, valamint például a legnagyobb börtön és a hírszerzés helyi központja is. Erről írt a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren. A védelmi minisztérium ugyanakkor tagadja, hogy a város elesett volna. A tárca nemrég arról számolt be, hogy a különleges erők megkezdték a terület megtisztítását, visszafoglalták például az állami televíziós csatorna központját.

A tálibok előző héten a déli Hilmend tartomány székvárosának, Laskargáhnak is elfoglalták a nagy részét. A területen a hadsereg ellentámadást indított, az amerikai és az afgán légierő is légi csapásokat hajt végre a lázadók ellen.

Célzott merényletek

Feltételezett tálib fegyveresek eközben meggyilkolták a fővárosban a Paktia Ghag rádióadó egyik vezetőjét, a független médiát támogató NAI jogvédő szervezet munkatársát, valamint elraboltak egy újságírót Hilmend tartományban. A NAI szerint idén már legalább harminc médiamunkást támadtak meg Afganisztánban, többeket megöltek vagy elraboltak.

A felkelők múlt pénteken agyonlőtték Kabulban a kormány sajtófőnökét, Dava Han Minapalt. Ez már a sokadik hasonló merénylet, civil aktivisták, újságírók, hivatalnokok, bírók és közéleti személyiségek tucatjait likvidálták már a tálibok célzott támadások során.

Az erőszak május eleje óta jelentősen fokozódott a dél-ázsiai országban, ekkor kezdték meg a tervek szerint augusztus végéig tartó kivonulás utolsó szakaszát az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők. Az amerikai hadsereg középső parancsnokságának (Centcom) tájékoztatása szerint az országban állomásozó katonáik több mint 95 százaléka már távozott.

Készült az AP, az AFP, a Reuters és a Tolo News tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG