Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tomboló járvány közepette tartják a népszámlálást Oroszországban


Egy számlálóbiztos adatokat vesz fel az altáji régióban található Jailju faluban
Egy számlálóbiztos adatokat vesz fel az altáji régióban található Jailju faluban

Demográfiai válság közepette készült Oroszország a Szovjetunió összeomlása óta harmadik népszámlálására. A járvány miatt a népszámlálást részben online végzik, de sokak szerint a fertőzésveszély elkerülése miatt jobb lenne elhalasztani az egészet.

Oroszországban legutoljára 2010-ben tartottak népszámlálást, az idén szervezett számlálás lesz sorrendben a harmadik a Szovjetunió bukása óta. A népszámlálás megtartását nehezíti, hogy az elmúlt hetekben meredeken nőtt a Covid–19-fertőzések és a halálesetek száma, miközben az oltási kampány továbbra sem elég eredményes a tömeges fertőzés visszaszorítására. A hatóságok ennek hatására úgy döntöttek, hogy a népszámlálás nagy részét online végzik, miközben a népszámlálást végző biztosokat rendszeresen tesztelik. A népszámlálás november 14-ig tart, az előzetes eredmények áprilisban várhatók.

Sokan kimaradhatnak

A járvány kezdete óta az oroszországi koronavírus-munkacsoport közel 7,9 millió megbetegedést és 220 315 halálesetet jelentett – ez a legmagasabb halálozási szám Európában és az ötödik legmagasabb a világon. Azonban az állami statisztikai hivatal, a Roszsztat adatai szerint ennél is magasabb a pandémiás halálozási ráta. A hivatal szerint ha azokat a haláleseteket is számolják, amelyeknél nem a vírus volt a fő ok, már több mint 418 000 Covid–19 vírussal fertőzött ember halt meg. Ha ezt a magasabb számot vesszük alapul, Oroszország a negyedik legsúlyosabban érintett ország lenne a világon, megelőzve Mexikót.

A súlyos járvány miatt sokan úgy vélik, rossz ötlet ilyen helyzetben megtartani a népszámlálást: a SuperJob portál felmérése szerint az oroszok 19 százaléka azt mondja, egyáltalán nem fog részt venni a népszámlálásban.

A demográfiai adatokban is meglátszik a járvány

Oroszország az elmúlt két-három évtizedben komoly demográfiai válsággal küzdött, amelyet tovább rontott a járvány. A Roszsztat szerint Oroszország lakossága tavaly 510 ezer fővel csökkent; ez tizenöt éve a legmeredekebb csökkenés. Megállapították azt is, hogy idén a járvány újabb hullámának hatására január és augusztus között további 595 ezer fővel csökkent az 146,2 millió fős ország lakossága. A Roszsztat számításába beleszámítja az Ukrajnától elcsatolt Krím lakosságát is, mintegy 2,4 millió embert.

A népességcsökkenés megállítása érdekében Vlagyimir Putyin elnök az évek során számos állami támogatást jelentett be, amelyekkel az oroszokat több gyermek vállalására próbálta ösztönözni, egyelőre kevés eredménnyel. Az egy nőre jutó átlagos gyerekszám a kilencvenes évek óta folyamatosan a népességszám fenntartásához szükséges kettő alatt maradt, 2016 óta évről évre esett, tavalyelőtt a mélypontnak számító 1,5-re csökkent.

XS
SM
MD
LG