Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij és afgán nők a Szaharov-díj jelöltjei között


2016-ban az Iszlám Állam által elrabolt jazidi nők képviselői vehették át a Szaharov-díjat Strasbourgban 2016. december 13-án
2016-ban az Iszlám Állam által elrabolt jazidi nők képviselői vehették át a Szaharov-díjat Strasbourgban 2016. december 13-án

A bebörtönzött orosz politikus, Alekszej Navalnij, afgán nők egy csoportja és egy bebörtönzött bolíviai ellenzéki politikus maradt versenyben az Európai Parlament legfontosabb emberi jogi díjáért.

A gondolatszabadságért járó idei Szaharov-díj szűkített jelöltlistáját október 14-én Brüsszelben ismertette David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke.

McAllister szerint a tizenkét afgán nő jelölése „erős jelzés arra, hogy támogatják a női és az alapvető emberi jogok védelmét, és azokét, akik őrködnek rajtuk nemcsak Afganisztánban, hanem szerte a világon”.

A szóban forgó afgán nők: Shaharzad Akbar, Mary Akrami, Zarifa Ghafari, Palwasha Hassan, Freshta Karim, Sahraa Karimi, Metra Mehran, Horia Mosadiq, Sima Samar, Habiba Sarabi és Anisa Shaheed.

McAllister azt mondta: Navalnij jelölése „elismeri és kihangsúlyozza egy bátor ember erőfeszítéseit, hogy kiálljon a demokratikus kormányzásért, a jogállamiságért, a polgári szabadságjogokért és a korrupció elleni küzdelemért”.

Navalnijt januárban bebörtönözték, miután Németországból visszatért Oroszországba, ahol a Kreml által megrendelt mérgezés miatt kezelték. A vádat Moszkva tagadja.

Ezt követően Navalnijt két és fél év börtönre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértéséért egy szerinte politikailag motivált ügyben.

A harmadik, egyben utolsó jelölt a Szaharov-díjra Jeanine Anez börtönbe zárt bolíviai ellenzéki politikus.

A nyertest október 21-én hirdetik ki, a díjátadó december 15-én lesz Strasbourgban.

Az ötvenezer euróval járó Szaharov-díjat, amely emberi jogi aktivistákat és másként gondolkodókat ismer el szerte a világon, évente ítélik oda Andrej Szaharov szovjet tudós és másként gondolkodó emlékére.

A díjat tavaly Belarusz demokratikus ellenzéke nyerte el, amely hetekig tüntetett Aljakszandr Lukasenka ellen a vitatott elnökválasztást követően. A választást az ország erős embere állítólag megnyerte, de az ellenzék és a Nyugat szerint keményen belenyúltak az eredménybe – az ő javára.

XS
SM
MD
LG