Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tudásmenet: „A kormány a kifárasztásunkra játszik, de mi fent szeretnénk tartani a figyelmet a tiltakozáson”


Pilz Olivér, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás vezeti a tudásmenetet a miskolci indulást követően, 2023. január 2-án
Pilz Olivér, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás vezeti a tudásmenetet a miskolci indulást követően, 2023. január 2-án

Hétfő reggel elindult Miskolcról a tudásmenet, 180 kilométert gyalogolnak le hat nap alatt a résztvevők, akik között ott van az egyik pedagógus-szakszervezet és a Tanítanék Mozgalom. Több helyen esténként fórumot is szerveznek, ahol a vidéki pedagógusok véleményét szeretnék jobban megismerni. A menet résztvevői szombaton érkeznek meg a Kölcsey gimnáziumhoz, ahol nagyobb tiltakozást tartanak.

Ötven-hatvan fős tömeg gyűlt össze a miskolci Herman Ottó Gimnázium előtt, fél 8 kor indult el a menet a Fő utcán, majd a városból kiérve a 3-as úton. A csapat fele csak a Miskolc tábláig ment, a többiek folytatták a mintegy harminc kilométeres gyaloglást Bükkábrányig – mondta a Szabad Európának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. A szállásuk a szomszédos Tibolddarócon lesz, a környékbeli kisiskolák pedagógusaival és a tankerület szakszervezeti aktivistáival is ott találkoznak, de szülők és szimpatizánsok is mennek az esti fórumra.

„Mi a lehető legkevesebbet szeretnénk beszélni, inkább őket meghallgatni, hogyan látják a helyzetet. Kedden Egerben lesz ilyen találkozó, aztán Gyöngyösön és Gödöllőn is” – ismertette a terveket.

A menet elején és végén egy-egy rendőrautó kíséri a tiltakozókat, nagyon segítőkészek – mondta Totyik Tamás. Mivel főúton gyalogolnak, néha feltartják a forgalmat, de az autósok nagyon türelmesek, szimpátiájukat is kifejezik, integetnek nekik – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: A közoktatási tiltakozások eredménye – folytatódó kirúgások, csalódottság és reálbércsökkenés

Valamikor tájfutó és teljesítménytúrázó volt, így reméli, hogy hatvanhoz közel is megbirkózik a napi távokkal. Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke is részt vesz a menetben, és Pilz Olivér is csatlakozott hozzájuk a város határáig. Szűcs Tamás, a PDSZ volt elnöke is végiggyalogolja a menetet.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a menet alatt találkozni tudnak a vidéki kistelepüléseken élő és dolgozó kollégáikkal, hogy jobban megismerjék a véleményüket az oktatási rendszerről. Emlékeztetett, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter által összehívott oktatási konzultáción az hangzott el, hogy vidéken nincs semmi gond, a bérükkel és a központosítással is elégedettek a pedagógusok. Hozzájuk azonban ezzel ellentétes információk jutnak el, ezért most személyesen is alkalmuk nyílik beszélgetni vidéki kollégáikkal.

Azért Miskolcról indult a menet, mert a tavalyi tiltakozáshullámban először ott függesztettek fel pedagógust, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium is szimbolikus helyszín, mert nagyobb körben onnan bocsátottak el először tanárokat.

Folytatódnak a tiltakozások

Új bértábla, új teljesítményértékelés, amely akár húsz százalékkal is csökkentheti egy pedagógus alapbérét: ezek a kormány tervei. Totyik Tamás szerint nagyon komoly feszültséget okozhat a pedagógusok körében, ha valóban elvehető lesz a bérük ötöde egy teljesítményértékelés alapján.

„Annyira naiv nem vagyok, hogy hagynak beleszólást, ők nagyon határozottan és erőszakosan átnyomják bármilyen elképzelésüket, még akkor is, ha az komoly károkat okoz a közoktatásnak. Eddig is ez volt, ezután is ez lesz” – fogalmazott.

Abban biztos, hogy az ellenállást nem adják fel. A legfontosabb szerinte, hogy mind a pedagógusok, mind a diákok munkaterhei csökkenjenek. Ezekről azonban eddig még tárgyalni sem volt hajlandó a kormány – hangsúlyozta. Addig tart a sztrájk, amíg el nem kezdődik a közoktatási rendszer átalakítása. Lesznek kiemelt sztrájknapok két-három hetente, és egy huzamosabb ideig tartó sztrájkot is szerveznek – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: „Nem tehettem másképp” – Pintér Sándor a tanárok kirúgásáról

Biztos lesznek, akik a polgári engedetlenséget is folytatják, de ezt a szakszervezetek nem támogatják. Emiatt azt is biztosra veszi, hogy lesznek még elbocsátások a pedagógusok körében. A kormány ezt apránként adagolja, mert ha egyszerre rúgnák ki őket, még nagyobb lenne a tiltakozás – mondta.

A PSZ alelnöke szerint fontos kérdés, hogy az egészségügyi, vasúti vagy a postai társszakszervezetek, ahol szintén egyre nő az elégedetlenség, csatlakoznak-e, sikerül-e közösen fellépni „a kormány munkavállalókat kizsákmányoló politikája ellen”.

A 180 kilométeres tudásmenet résztvevőinek szállását és ellátásuk költségeit közadakozásból teremtették elő, az éjszakákat magánszálláshelyeken töltik.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG