Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömegesen fertőződtek meg diákok, szigorítanak a spanyolok


Egy Covid-beteget visznek egy ideiglenes kórházba az Orosz Fegyveres Erők Patriot kiállítási központjában, Moszkva mellett, 2021. június 25-én
Egy Covid-beteget visznek egy ideiglenes kórházba az Orosz Fegyveres Erők Patriot kiállítási központjában, Moszkva mellett, 2021. június 25-én

Magyarországon az elmúlt 24 óra járványadatai szerint 34 új fertőzöttet igazoltak, és két halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal. Megfertőződött ezer végzős középiskolás az év végi iskolai kirándulásokon Mallorcán, ezért szigorították a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint a hétfő óta regisztrált 34 új fertőzöttel együtt a járvány kezdete óta összesen 808 076 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A két újabb halálos áldozattal az elhunytak száma 29 991 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 39 543. Kórházban 150 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 5 millió 446 ezren regisztráltak oltásra, a beoltottak száma 5 477 405 fő, közülük 4 874 076 fő már a második oltását is megkapta. (Annak, hogy többen vannak az oltásra regisztráltaknál azok, akik az első oltást megkapták, az lehet a magyarázata, hogy az év elején sokan kaphattak regisztráció nélkül is oltást, például az egészségügyi dolgozók vagy a focisták, olimpikonok, egyes politikusok.)

Ha az oltottak száma meghaladja az 5,5 milliót újabb enyhítés következhet.

Tömeges fertőzés, az alfa variáns a felelős

Mostantól a legalább húsz fős turistacsoportok tagjai csak negatív PCR-teszttel vagy oltásigazolvánnyal érkezhetnek a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetcsoportra, miután megfertőződött ezer végzős középiskolás az év végi iskolai kirándulásokon Mallorcán.

Spanyolország más részein is megugrott a megfertőződések száma azoknak a diákoknak a körében, akik tanév végi kiránduláson vettek részt.

A hatóságok gyanúja szerint a tömeges fertőzés a Valencia és Mallorca közötti kompjáratot történt. Minden diák a vírus alfa variánsával fertőződött meg, amelyet először Nagy-Britanniában mutattak ki. Ez agresszívabban terjed, mint az első, vuhani változat.

Spanyolországban ugyanakkor hónapok óta folyamatosan csökken az új megfertőződések száma.

Oroszországban a Delta-variáns terjed

Oroszország újabb napi rekordot jelentett a Covid-19 okozta halálozások tekintetében, az országban megugrott az először Indiában azonosított, rendkívül fertőző Delta-variáns által kiváltott esetek száma.

A hivatalos június 29-i kormányzati összesítés szerint Oroszországban az elmúlt 24 órában 652 koronavírusos halálesetet regisztráltak, ez felülmúlja a decemberben elért rekordot.

Az elmúlt hetekben Moszkvában és a második legnagyobb városban, Szentpéterváron megnőtt a fertőzések száma, ami a városi hatóságokat a járványellenes korlátozások újbóli bevezetésére késztette.

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanin elmondta, hogy a Delta-variáns az esetek 90 százalékáért felelős a fővárosban, ahol június 29-én 6209 új fertőzöttet jelentettek.

A fertőzések terjedésének megfékezése érdekében Szobjanin arra utasította a vállalkozásokat, hogy küldjék haza a be nem oltott alkalmazottak 30 százalékát, az éttermek pedig csak olyan vendégeket engedjenek be a belső terekbe, akiket beoltottak vagy akik az elmúlt fél évben átestek a fertőzésen.

Moszkva lett az első orosz város, amely bevezette a kötelező oltást, és a szolgáltatóipar dolgozóinak legalább 60 százalékát augusztus közepéig teljesen be kell oltani. Több más régió is követte ezt a példát.

A mintegy 146 milliós népességből csak alig valamivel több mint 22 millió ember kapott legalább egy oltást június 28-ig, annak ellenére, hogy ingyenes oltóanyagok állnak rendelkezésre már december óta, amikor Oroszország útnak indította a Szputnyik-V-t.

Több mint 134 000 esettel Oroszországban a legmagasabb a koronavírus okozta halálozások száma Európában.

XS
SM
MD
LG