Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött az elbocsátott karinthys tanárok pere


Tüntetés az újabb nyolc pedagógus elbocsátása miatt Budapesten 2022. december 4-én
Tüntetés az újabb nyolc pedagógus elbocsátása miatt Budapesten 2022. december 4-én

A Fővárosi Törvényszéken zajló előkészítő tárgyaláson mind a hat tanár ott volt. Valamennyiüket a Külső-Pesti Tankerületi Központ bocsátotta el tavaly november végén, mert polgári engedetlenségben vettek részt. Ügyvédjük szerint ha megnyerik a pert, a sérelemdíjat és az elmaradt munkabért is megkaphatják.

A Telex tudósítása szerint az előkészítő tárgyaláson a felpereseket, vagyis a hat tanárt hallgatták meg, a tankerületi központ vezetője nem is volt ott, őt később hallgatják meg, most jogi képviselője jelent meg a törvényszéken.

Az elbocsátott tanárok azért indítottak pert, mert aránytalannak és eltúlzottnak tartják a kirúgásukat, és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoznak. A tankerület szerint viszont a hat tanár elbocsátása nem irányult a véleménynyilvánítás elfojtására.

A bíró kérdésére, hogy van-e hajlandóság a felekben a peren kívüli megegyezésre, a tanárok ügyvédje a hírportál beszámolója szerint azt mondta: ha azonnali hatállyal visszaveszik ugyanabba a pozícióba a kirúgott tanárokat, és fejenként egymillió forint sérelemdíjat fizetnek nekik, valamint a tankerület kiad egy nyilatkozatot, amelyben elnézést kér a Külső-Pesti Tankerülethez tartozó pedagógusoktól, akkor elállnak a tárgyalástól. A tankerület jogi képviselője azt mondta, továbbítja az ajánlatot a tankerület vezetőjének. A következő tárgyalás csütörtökön lesz.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, polgári engedetlenségük miatt összesen nyolc fővárosi gimnáziumi tanárt bocsátottak el állásából, hatot a Karinthyból, egyet-egyet az Vörösmartyból és az Eötvösből. Minden kirúgott pert indított, úgy vélik, megtorlásból kerültek utcára, mert kiálltak magukért a munkáltatóval szemben. A Vörösmartyból és az Eötvösből elbocsátott két tanár pere már március 13-án megkezdődött. Ők is munkaviszonyuk helyreállításáért perelnek, egyebek mellett az egyenlő bánásmód követelményének megsértésére hivatkoznak.

Korábbi cikkünk a témában: Pertársaságot alakítottak a Kölcseyből rendkívüli felmondással elbocsátott tanárok

A nyolc tanár ügyvédje Sziklai Tamás, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) elnökségi tagja, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) külsős jogásza. Azért indult két külön per a felmentett nyolc tanár ügyében, mert két külön alperes van. Az Eötvös és a Vörösmarty gimnáziumból kirúgott egy-egy tanár esetében a Belső-Pesti Tankerületi Központ, a Karinthy gimnáziumból elküldött hat tanár esetében pedig a Külső-Pesti Tankerületi Központ az alperes.

Az ügyvéd korábban a Szabad Európának azt mondta, szerinte borítékolható, hogy a Kúriáig mennek az ügyek, ebben az esetben pedig 2025 elejére várható döntés.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG