Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Történelmi mélyponton Merkel pártja a kampány hajrájában


Angela Merkel a szövetségi parlament alsóházában Berlinben 2021. szeptember 7-én
Angela Merkel a szövetségi parlament alsóházában Berlinben 2021. szeptember 7-én

Pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatására szólította fel a németeket keddi parlamenti búcsúbeszédében Angela Merkel kancellár, néhány héttel a szeptember 26-i választás előtt.

A Forsa közvélemény-kutatása szerint a balközép szociáldemokraták (SPD) támogatottsága 25 százalékon áll, így vezetnek a további népszerűségvesztést elszenvedő jobbközép uniópártok (CDU/CSU) előtt, amelyek támogatottsága történelmi mélyponton, 19 százalékon áll.

Az SPD mindössze az előző hónapban vette át a vezetést, így felborítva az esélyeket az Európai Unió legnagyobb gazdaságának és legnépesebb tagállamának számító Németország jövője szempontjából fontos választás előtt.

Az országot az elmúlt tizenhat évben irányító Merkel beszédében rámutatott, hogy a mostani választás nem csak azért különleges, mert a második világháború vége óta most fordul elő először, hogy nem indul a hivatalban lévő kancellár, hanem azért is, mert meghatározó jelentőségű lehet a jövőre nézve.

Kiemelte: az embereknek dönteniük kell, hogy az SPD-re vagy a Zöldekre szavaznak, amelyek „elfogadják, de legalábbis nem zárják ki” a volt keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati politikai tömörülések összeolvadásával létrejött szélsőbaloldali Die Linke párt támogatását, vagy pedig a CDU/CSU-ra, amely Armin Laschet kancellárságával „a stabilitást, a megbízhatóságot, a mértéktartást” képviseli.

Új kampánystratégia?

A kereszténydemokraták az utóbbi hetekben, támogatottságuk csökkenésével párhuzamosan egyre gyakrabban figyelmeztetnek a baloldali fordulat veszélyére, amennyiben egy SPD vezette koalíció alakít kormányt.

A Die Linke egyik vezetője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a párt koalíciós partnere lehet az SPD-nek és a Zöldeknek, ám a két párt a jelek szerint ódzkodik ettől.

Olaf Scholz pénzügyminiszter, az SPD kancellárjelöltje többször is hangsúlyozta, hogy a Die Linke teljességgel alkalmatlan a kormányzásra, amennyiben nem kötelezi el magát világosan a NATO, az Egyesült Államokkal való partnerség, illetve a költségvetési fegyelem mellett.

„Új kezdetre van szükség, amely reményeim szerint sikeres lesz” – mondta Scholz a Bundestag előtt.

Szakértők szerint a friss felmérések azt mutatják, hogy az eddigi kettő helyett valószínűleg három partnerre lesz szükség a parlamenti többség eléréséhez.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG