Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törvényes hírszolgáltatást követel a MÚOSZ


Orbán Viktor miniszterelnök a sajtónak nyilatkozik, miután leadta voksát az önkormányzati választásokon 2019. október 13-án.
Orbán Viktor miniszterelnök a sajtónak nyilatkozik, miután leadta voksát az önkormányzati választásokon 2019. október 13-án.

NMHH vizsgálatot és országgyűlési garanciákat vár a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a közmédia kézivezérelt hírszerkesztési gyakorlatának ügyében. A szervezet szerint súlyos jogsértéseket követtek el.

Kétrészes cikksorozatban mutatta be a Szabad Európa, hogyan írányítják a közmédia hírszerkesztését. Ezekből kiderült, hogy a 2019-es EP kampányban válogatott módszerekkel vitték át a felsőbb politikai akaratot, a kézi vezérelt hírszerkesztőségben pedig olyan mondatok hangzottak el, mint „ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják” és „aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön”. Az évi több, mint 100 milliárdból fenntartott állami hírszolgáltató GDP arányosan is Európa legdrágább állami hírszolgáltatójának számít.

„Súlyosan jogsértő”

Az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is megszólalt. Álláspontjuk szerint a Szabad Európa által bemutatott hírszerkesztési gyakorlat és a munkahely elvesztésével történő fenyegetőzés súlyosan jogsértő, és mint írják ez „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet”.

Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy a kormánypárt delegáltjaival feltöltött médiahatóság képtelen biztosítani az állampolgárok elfogulatlan tájékozódáshoz való alkotmányos jogát sem, ezért felszólítják a hatóságot „a példátlan médiabotrány haladéktalan kivizsgálására, az ügyben érintett szerkesztők és vezetők szigorú szankcionálására, a közmédia átvilágítására és a pártatlan működés biztosítékainak kidolgozására”.

A MÚOSZ szerint az országgyűlés sem dőlhet hátra, az ügyben a képviselőknek ki kell dolgozniuk egy olyan mechanizmust, amely kizárja a szerkesztésből a pártállami múltat idéző szintű beavatkozást, a közmédiát pedig ki kell vonni az egypárti kontroll alól.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság még nem reagált az ügyben.

Jogi lépéseket tettek

Mint megírtuk, cikkünk nyomán a Párbeszéd közleményben tudatta, hogy feljelentést tesznek, valamint panaszt nyújtanak be a médiahatóságnál is, ezen túl pedig lemondásra szólították fel Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját. Szintén ezt követelte Szél Bernadett, független parlamenti képviselő is, aki „Nyílt törvénysértésre buzdít a közmédia!” címmel adott ki közleményt, de ennek publikálását az MTI Országos Sajtószolgálata megtagadta arra hivatkozva, hogy az sérti a közmédia szervezeteinek jó hírét.

XS
SM
MD
LG