Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább bontották a Wagner sátortáborát Belaruszban


A tábor augusztus elején és most
A tábor augusztus elején és most

A Jevgenyij Prigozsin halálának megerősítése óta készült első képek azt mutatják, hogy Belaruszban, Cel falu közelében folytatódott annak a feltételezett sátortábornak a lebontása, amely az orosz Wagner zsoldoscsoport harcosainak lakóhelyéül szolgálhatott.

A Planet Labs szeptember 9-én készített felvételei, amelyek eljutottak a Szabad Európához, azt mutatják, hogy augusztus vége óta újabb hatvan sátrat szedtek fel, ezek több mint ezer embert tudtak befogadni.

Ez azt jelenti, hogy augusztus eleje óta a 273 különleges katonai sátorból – amelyek mindegyikében húsz embert lehet elhelyezni – legalább százhatvanat lebontottak, így több mint háromezer Wagner-harcosnak nem maradt hely. A feltételezések szerint korábban mintegy ötezer fegyveres telepedett le a táborban.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyelek tovább emelik a tétet: tízezer katonát küldenek a belarusz határra

A Planet Labs korábbi képei azt mutatják, hogy a tábor lebontása valószínűleg augusztus 1-jén kezdődött.

Az továbbra sem világos, hogy a sátrak és a Wagner-harcosok hova kerülnek, mint ahogy ismeretlen a zsoldoscsoport további sorsa is, miután Prigozsin augusztus végén repülőgép-baleset áldozata lett.

A Wagnerhez köthető Telegram-csatornák korábban közölték, hogy a csoport egy része Belaruszból Oroszországba ment vagy vakációra indult, míg néhány fegyverest Afrikába helyeztek át ottani műveletekre.

Augusztus 23-án orosz légi közlekedési tisztviselők közölték, hogy Prigozsin, a Wagner alapítója és vezetője rajta volt annak a repülőgépnek az utaslistáján, amely lezuhant Nyugat-Oroszországban, a Tveri területen, Moszkvától mintegy 270 kilométerre északra. Később megerősítették a halálát, hozzátéve, hogy Prigozsinnal együtt kilenc másik személy is életét vesztette, köztük a legénység tagjai.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin halála: öt kérdés arról, mi jön ezután

A Wagner-csapatok Belaruszba mentek, miután Prigozsin június végén lázadást szított Oroszország vezető katonai tisztségviselői ellen, és ezzel a legnagyobb veszélyt jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök 23 éve tartó hatalmára.

A Wagner harcosai kulcsszerepet játszottak az ukrajnai orosz invázióban. Segítettek elfoglalni Bahmut jelentős részét a csaknem tíz hónapig tartó heves harcok után, amelyekben állítólag több ezer, a csoporthoz leszerződött zsoldos halt meg.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG