Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább bővült az alcsútdobozi Orbán-birodalom: újabb földeket szerzett a miniszterelnök édesapja


Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén
Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén

Újabb szántóföldeket vett Orbán Győző – derült ki az állami online adatbázisból. Az ő nevén lévő hatvanpusztai birtokkal együtt mostanra legalább nyolcvanhektárnyi föld van a miniszterelnök édesapjának tulajdonában a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon.

A termőföldre vonatkozó adásvételi és bérleti szerződések harminc napig elérhetők online a kormány által működtetett közigazgatási hirdetmények oldalán. Ezeket az érintett önkormányzatok is kifüggesztik a hivatal hirdetőfalán, ugyanígy harminc napig.

Orbán Győző összesen 83,25 millió forintot fizetett a most szerzett területekért a nyilvánosságra hozott szerződések szerint. E területek közül néhányra 2029 végéig haszonbérleti joga van a kajászói KlilFarm Kft.-nek. Ennek a cégnek a Szabadhegy család több tagja a tulajdonosa. A New Yorkban született Szabadhegy Péter (ahogy ő írja: Szabadhegÿ Péter) korábban Magyarország londoni nagykövete volt. A testvérével együtt üzlettársa volt több cégben Csák János jelenlegi kulturális és innovációs miniszternek (aki Szabadhegy előtt volt a londoni magyar nagykövet).

Tavaly nyáron ugyanebből az adatbázisból tudtuk meg, hogy Orbán Győző újabb területtel bővítette országosan ismert hatvanpusztai birtokát, amellyel kapcsolatban többen is azt állítják, hogy időnként kormánymegbeszéléseket is tart ott a miniszterelnök.

Ehhez kapcsolódóan: Bővítette hatvanpusztai birtokát Orbán Viktor édesapja

Korábban írtunk arról, hogy Mészáros Lőrinc hároméves unokája földtulajdonos lett Alcsúton, a hatvanpusztai birtok szomszédságában. Vagyonnyilatkozata szerint ezen a településen is van több földje – termőföldje és fásított területe – az ország egyik legtehetősebb önkormányzati képviselőjének, Mészáros Lőrinc testvérének, Mészáros Jánosnak is.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG