Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább nehezítik a biztonságos internetezést Oroszországban


A Roszkomnadzor logója tükröződik egy laptop képernyőjén
A Roszkomnadzor logója tükröződik egy laptop képernyőjén

Blokkolták az anonim internetes böngészést lehetővé tévő Tor szoftver honlapját Oroszországban.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) bejelentette, hogy december 8-án letiltották a hozzáférést a szóban forgó weboldalhoz, ahonnan letölthető a biztonságos internetezésre szolgáló, különféle adatvédelmi megoldásokat kínáló böngésző.

A szakértők szerint ennek következtében a felhasználók nehezebben tudják majd IP-címük elrejtésével elkerülni a kormányzati megfigyelést.

A Roszkomnadzor a döntést azzal indokolta, hogy a honlapról olyan eszközök voltak elérhetők, amelyekkel illegális tartalmakhoz lehet hozzáférni.

A moszkvai kormány törvénysértéssel vádol több közösségi portált és internetes óriáscéget, amiért nem távolítanak el bizonyos, Oroszországban tiltott tartalmakat. A bíróságok ezért nagyobb összegű büntetéssel sújtották már a Google-t, a Facebookot, a Twittert, a WhatsAppot, a Telegramot és a TikTokot is.

A hatóságok emellett helyi képviseleti irodák nyitására kényszerítik a külföldi vállalatokat, valamint arra, hogy az orosz felhasználók adatait orosz szervereken tárolják.

Szorul a hurok

Oroszországban ezt megelőzően már hat másik VPN-szolgáltatót betiltottak, és minden bizonnyal más site-ok is sorra kerülnek hamarosan.

Ezek az úgynevezett virtuális magánhálózatok a felhasználók azonosítására szolgáló IP-cím elrejtését célozzák, ezáltal rendkívül népszerűek az ellenzéki és civil csoportok körében

A bírálók szerint a kormány célja a másként gondolkodók mozgásterének további szűkítése. Az országban már 2019 óta dolgoznak azon, hogy szükség esetén le lehessen választani az internet orosz szegmensét (az úgynevezett RuNetet) a globális hálózatról.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG