Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább nőtt a moszkvai terrortámadás halálos áldozatainak száma


Virágok a kiégett koncertterem közelében 2024. március 26-án Moszkva külvárosában
Virágok a kiégett koncertterem közelében 2024. március 26-án Moszkva külvárosában

Száznegyvenre emelkedett az orosz főváros melletti, előző pénteki merénylet halottainak számra – jelentették a hatóságok.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy a még kórházban lévő hetvenhat sebesült közül négyen válságos állapotban vannak.

Kedden a kormány bejelentette, hogy végeztek a koncertteremben a romok eltakarításával, egyúttal lezárták a holttestek utáni kutatást.

Még másnap is füstölt a moszkvai koncertterem, ahol a vérengzés történt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00

Tucatnyi embert vettek eddig őrizetbe a március 22-i terrortámadással kapcsolatban, amelynek során négy fegyveres legalább száznegyven embert mészárolt le Moszkva külvárosában.

A bíróság négy tádzsik állampolgár ellen terrorcselekmény miatt emelt vádat, míg másik négy személyt azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújtott nekik.

A történtek nyomán fokozódott a feszültség Oroszországban, több esetben is támadás ért közép-ázsiai származású embereket, illetve tádzsik és üzbég vendégmunkásokat is őrizetbe vettek.

Ehhez kapcsolódóan: Kitüntetésben részesültek a terroristákat őrizetbe vevő katonák Oroszországban

Tádzsikisztánban a hatóságok kihallgatták a négy gyanúsított számos családtagját.

Üzbegisztán azt tanácsolta állampolgárainak, hogy legyenek elővigyázatosak, mindig legyen náluk a személyi igazolványuk és a munkavállalási engedélyük.

Kirgizisztán kormánya eltanácsolta állampolgárait az oroszországi utazástól, arra figyelmeztetve, hogy ott zaklatásnak lehetnek kitéve, Türkmenisztán pedig Oroszországban tanuló diákjai hazaszállításán dolgozik.

„Az emberek nem tudták, hova fussanak” – telefonos interjút adott a moszkvai mészárlás egyik szemtanúja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, a Kreml azonban kitart azon – semmivel nem igazolt – állítása mellett, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok áll a merénylet mögött, amit Kijev és Washington is határozottan tagad.

Az amerikai kormány hírszerzési értesülése alapján ráadásul már hetekkel a támadás előtt támadás veszélyére figyelmeztette Moszkvát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG