Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is heves harcok zajlanak Kelet-Ukrajnában


Lerombolt épületek a kelet-ukrajnai Bohorodicsnében 2022. december 20-án
Lerombolt épületek a kelet-ukrajnai Bohorodicsnében 2022. december 20-án

Számos orosz előrenyomulási kísérletet vert vissza az ukrán haderő az elmúlt 24 órában a Donyecki és a Luhanszki területen.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a megszállók szüntelenül bombázzák a donyecki Bahmutot és Andijivkát, ahol az utóbbi hónapokban a legkeményebb összecsapások zajlottak, miközben nagy erővel támadnak különböző katonai és polgári célpontokat a Luhanszki és a Harkivi területen is.

Mint közölték, válaszul légicsapásokat mértek több orosz állásra, egy lőszerraktárra, három irányítási pontra és tíz másik létesítményre. Ezt független forrásból nem lehet megerősíteni egyelőre.

A Herszoni területen és annak nemrégiben felszabadított, azonos nevű székhelyén többtucatnyi tüzérségi lövedék csapódott be kedd óta, egy ember életét vesztette, hat másik megsebesült – közölte Jaroszlav Janusevics kormányzó.

„Az orosz megszállók hetvenegy alkalommal ágyúzták Herszont” – tájékoztatott, hozzátéve, hogy előző nap két halálos áldozatot követeltek a támadások.

Herszon felett november 11-én vették át az ellenőrzést az ukrán egységek, a Dnyeper folyó túlpartjára visszavonuló orosz hadsereg azonban azóta is folyamatosan lövi a várost.

Kedden lépett háromszázadik napjába az ukrajnai háború, amelynek során az oroszok három nagyobb visszavonulásra kényszerültek február 24. óta.

Az orosz hadsereg október eleje óta nagy erőkkel támadja az ukrajnai kritikus infrastruktúrát, aminek nyomán emberek milliói maradtak áram, fűtés és víz nélkül a téli fagyban.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök úton van Washingtonba, újabb fegyverszállítmányt jelenthetnek be

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület kormányzója előző nap tudatta, hogy a régió mintegy nyolcvan százalékában továbbra sincs áram a légicsapások miatt.

Eközben az amerikai szenátus olyan finanszírozási törvényjavaslatot terjesztett elő, amely 44,9 milliárd dolláros gyorssegélyt tartalmaz Ukrajnának és több NATO-szövetségesnek. Ebből újabb fegyvereket és felszereléseket szállítanának, kiképzést, illetve logisztikai és hírszerzési támogatást biztosítanának.

A Világbank kedden újabb finanszírozási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára 610 millió dollár értékben.

Készült az AP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG