Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is lehet Magyarországról Ausztriába utazni


Egy belépő gépjármű utasainak hőmérsékletét ellenőrzi egy rendőr a hegyeshalmi határátkelőnél 2020. szeptember 5-én.
Egy belépő gépjármű utasainak hőmérsékletét ellenőrzi egy rendőr a hegyeshalmi határátkelőnél 2020. szeptember 5-én.

Változtattak az osztrákok, de Magyarországról még szabad az út. A magyar hatóságoknak a hétvégén többször is intézkedniük kellett a maszkviselési szabályok és a szórakozóhelyek esti nyitvatartása miatt.

Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába szombaton, itthonról ugyanakkor korlátozás nélkül lehet beutazni az országba, mert Magyarország pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapott.

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy Ausztria járványügyi szempontból nem tesz különbséget az EU-s és nem EU-s állampolgárok között a beutazáskor, a saját járványügyi kockázati biztonsági besorolását követi.

Egyes országokat régiós szinten sorolnak be, a járványügyi kockázatot jelentő területekről kizárólag negatív PCR-teszt birtokában lehet Ausztriába utazni. A korlátozások nem érintik a nemzetközi tranzitra vonatkozó, korábban hozott szabályokat.

Ellenőrzik a maszkviselést

A hétvégén ellenőrizték a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányhatározat szabályainak betartását, és összesen 109 rendőri intézkedésre volt szükség.

A jogszabály hatályba lépése óta 543 emberrel szemben intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Vasárnap 55 ilyen intézkedésre volt szükség, amiből 50 figyelmeztetéssel, 5 szabálysértési feljelentéssel zárult.

A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken a hétvégén 54-szer intézkedtek a maszk hiánya miatt, amiből 47 zárult figyelmeztetéssel, 7 pedig feljelentéssel.

Büntetik a 11 után nyitva tartó szórakozóhelyeket

A hétvégén 4 vendéglátóhelyen kellett intézkedniük a rendőröknek, mert nem tartották be a korlátozásokat. Egy esetben figyelmeztetést, 3 esetben szabálysértési feljelentést alkalmaztak. Péntek éjjel Esztergomban szabálysértési feljelentést tettek, mert egy szórakozóhelyen 23 óra után is kiszolgálták a vendégeket.

Ugyancsak szabálysértési feljelentést tettek Budapest belvárosában két vendéglátóhelyen is. Eddig összesen 64 rendőri intézkedésre volt szükség vendéglátóhelyekkel szemben, mert nem zártak be este 11 órakor.

A hatósági házi karanténban levőket a hétvégén 23 926 alkalommal ellenőrizték, az elmúlt két napon 5199 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 1509-et a határátkelőknél. Jelenleg 24 929-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 1039-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, hogy betartja-e a karanténszabályokat.

XS
SM
MD
LG