Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is rekordszinten a fertőzöttek száma Magyarországon


Járókelők az Oxford Streeten Londonban, 2021. december 4-én.
Járókelők az Oxford Streeten Londonban, 2021. december 4-én.

A szerdai számokhoz képest csökkent, de továbbra is 19 ezer felett van az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma Magyarországon. Németországban megkezdődött a parlamenti vita a kötelező oltásról. Angliában megszűnt a korlátozások zöme.

Magyarországon összesen 19.213 új fertőzöttet igazoltak szerda óta, velük 1.490.489 főre nőtt a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 beteg, így az elhunytak száma 41.151 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 215.839 főre nőtt. Kórházban 3267 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 157-en vannak lélegeztetőgépen.

Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

Csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig a tavaly ősszel született kormányzati rendelkezés írta elő. Megszűnt a maszkviselési kötelezettség is a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek szájmaszkot.

Sadiq Khan londoni polgármester be is jelentette, hogy a londoni tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. Ha valaki erre nem hajlandó, már nem büntethetik meg, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek.

A kormány visszavonta emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazta olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé tették a távmunkát.

A kötelező oltásról vitáznak Berlinben

Elkezdődött a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről szóló parlamenti vita szerdán Németországban. Az MTI tudósítása szerint a berlini szövetségi parlamentben (Bundestag) elsőként úgynevezett tájékozódó vitát tartottak, nem törvényjavaslatokról tárgyaltak, hanem a megközelítésmódokat, véleményeket tárták fel.

A szövetségi kormány távol tartja magát a vitától, nem is terjeszt elő javaslatot, mert úgy véli, hogy a képviselőknek önállóan, a frakciófegyelem elvének felfüggesztésével kell dönteniük az egyébként minden pártot megosztó ügyről. Egyelőre egyetlen egységes pártvélemény van, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló, ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői egységesen elutasítják az oltási kötelezettséget.

A parlamenti vita és az előzetes állásfoglalások alapján három megoldás tűnik lehetségesnek. A minden felnőttre vonatkozó oltási kötelezettség, az 50 éven felüliekre vonatkozó oltási kötelezettség, és az önkéntesség megtartása. Döntés legkorábban februárban várható.

XS
SM
MD
LG