Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra sem sikerül felpörgetni az oltási tempót


Rétvári Bence államtitkára és Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő megtekintenek egy röntgengépet Pécsen, 2021. július 23-án
Rétvári Bence államtitkára és Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő megtekintenek egy röntgengépet Pécsen, 2021. július 23-án

Négyezer ember kapta meg az első oltását hétfőn. A járványban meghalt újabb két ember, kicsit többen vannak kórházban is. Az orvosi kamara szerint a felesleges adminisztráció, többek közt a regisztráció is akadály.

Újabb két beteg vesztette életét a koronavírus okozta szövődmények következtében, közölte az állam augusztus 24-én. A járvány közvetlen áldozatainak száma így 30 054 embernél jár Magyarországon, ami lakosságarányosan a második leggyengébb mutató a világon, Peru után.

81 koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra, 11 főt pedig lélegeztetőgéppel próbálnak életben tartani. Mindkét adat kissé magasabb, mint az előző napi értékek.

Hétfőn nagyjából négyezer ember kapta meg az első oltását, így 5 millió 704 ezer ember kapott eddig legalább egy oltást Magyarországon. Az EU-s átlag ennél már jó ideje lényegesen magasabb, a legtöbb országban gyorsabban tudják megszervezni az emberek beoltását.

Felesleges adminisztrációra panaszkodnak

„A fölösleges adminisztrációt meg kellene szüntetni vagy el kellene magyarázni, mi szükség van a regisztrációra most, amikor van elég oltóanyag. Ezt még nem mondta el senki”

– érvelt Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára a Szabad Európának.

Szerinte az oltások megkezdésekor, amikor még nem lehetett tudni, mikor és mennyi vakcina lesz, valóban volt értelme a regisztrációnak, most azonban a készletgazdálkodást már nem segíti elő, csak fölösleges terhet jelent.

A MOK titkára szerint az előzetes oltási regisztráció egy csomó embert majdhogynem kizár az oltásból. A szegényebb térségekben, ahol nehezebben férnek hozzá az internethez, vagy az a korosztály, amelyiktől idegen annak használata, még kevesebb információhoz jutott, és kénytelen más utat találni a jelentkezésre. A témáról alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG