Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU egyik legkorruptabb államának tartják Magyarországot


Orbán Viktor miniszterelnök futballmeccset néz Felcsúton Mészáros Lőrinccel, Magyarország leggazdagabb emberével.
Orbán Viktor miniszterelnök futballmeccset néz Felcsúton Mészáros Lőrinccel, Magyarország leggazdagabb emberével.

Az uniós pénzek beáramlásával párhuzamosan növekedett Magyarországon a korrupció mértéke. Egy friss felmérés szerint ma már ott tartunk, hogy a kormány egy egészségügyi veszélyhelyzetet, a koronavírus-járványt is sokszor ürügyként használja a jogállami keretek lebontására és a kormányközeli oligarchák kistafírozására.

A kormányváltás évében, 2010-ben arról szóltak még a hírek, hogy Magyarországon megtört egy trend és az ország rosszabb helyezést ért el azon a korrupciós listán, amit a Transparency International (TI) állít össze minden évben. Pedig abban az évben még egész jól álltunk, több uniós tagország is mögöttünk kullogott a listán. Görögország, Bulgária, Románia, Szlovákia, Csehország, Lettország, Olaszország, és a még nem EU-tag Horvátország is korruptabbnak számított hazánknál. De még 2012-ben sem volt rossz a helyzet, hiszen az akkor még 27 tagú Európai Unió 19. legkorruptabb tagja voltunk.

2012 óta romlik a helyzet

Két évvel a 2010-es kormányváltás után kezdte el a kabinet felpörgetni az uniós támogatások lehívását. Őrült tempóban használtuk fel az uniós forrásokat, és ez nemcsak a gazdasági növekedésben és a beruházási ráta emelkedésében jelent meg, hanem a korrupció növekedésében is. 2017-re lényegében az utolsó előtti helyre kerültünk az EU-ban, már csak Bulgária volt mögöttünk. Ez az előny is elolvadt és a 2020-as évre Magyarország Bulgáriával és Romániával az utolsó helyet foglalja el az EU-ban a korrupciós listán.

Mi az a korrupciós index?

Fontos hangsúlyozni, hogy a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perceptions Index – CPI) 12 szervezet 13 felmérésének és értékelésének a felhasználásával készül el. Ahogy a nevében is szerepel szubjektív elemeket is tartalmaz a felmérés, bár a készítők hangsúlyozzák: a lehető legobjektívebb kritériumokat igyekeznek minden ország esetében használni. A CPI alapjául szolgáló mérőeszközök szakértők és üzletemberek megkérdezésének eredményeként állapítják meg az egyes országokban a közszektor korrupcióját az állami intézményrendszer, a gazdaság és a társadalom fertőzöttsége alapján. 2020-ban a 180 országot vizsgáló felmérésben Magyarország a 69. helyén végzett.

A volt szocialista, de most már uniós tagállamok között nincs még egy ilyen ország, amely ekkorát zuhant volna a korrupciós listán, mint hazánk. 2012 óta a legtöbb közép-kelet európai ország javított a pozícióján, miután sikeresen vette fel a harcot a visszaéléssekkel szemben. „Észtország 11 pontot javított, ma már teljesen más ligában játszik, mint Magyarország” – mondta Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója. Egyedül Lengyelország és Szlovénia rontott, 2, illetve 1 ponttal, miközben Magyarország 11 ponttal az európai lista aljára zuhant.

A kelet-közép európai országok korrupciós helyezései
A kelet-közép európai országok korrupciós helyezései

Jogállamiság kontra korrupció

A TI jelentése szerint a koronavírusjárvány kitörése és az ebből fakadó kihívásokra adott állami reakciók felgyorsították a demokratikus kulisszák lebontását. Martin Péter József szerint a kormány a járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva hirdette ki a rendeleti kormányzást, ami a kabinetnek széles mozgásteret biztosított. A kormány sokszor olyan törvénymódosításokat hozott, amelynek semmi köze nem volt a járvány okozta egészségügyi és gazdasági problémák kezeléséhez. Ilyen volt az önkormányzatok egyes hatásköreinek és bevételeik egy részének az elvonása, valamint a települések legfontosabb szabadon felhasználható forrásainak, így például a gépjárműadónak és a helyi iparűzési adónak a megsarcolását.

A közérdekű-adatigénylések megválaszolási határidejének 15-ről 45 napra emelésével, valamint az Alaptörvény kilencedik, a közpénz fogalmát újradefiniáló módosításával a kormány jelentősen szűkítette a közérdekű adatok nyilvánosságát a járvány ürügyén.

Van, akik jól jártak

„Gazdaságpolitikai megfontolások mellett ennek az is oka lehet, hogy a kormány a járványt láthatóan ürügyként használja annak érdekében, hogy még inkább helyzetbe hozza a haveri köröket” – mondta a TI Magyarország jelentésének bemutatóján Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója.

A TI Magyarország jelentése példaként a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásainak elosztását, a lélegeztetőgépek és tesztek túlárazását, a Mathias Corvinus Collegiumnak juttatott közvagyon magánvagyonná alakítását, valamint a pandémia alatt a sport- és egyházi támogatásoknak az egészségügyi kiadásokat felülmúló volumenét említi.

Koncentrált hozzáférés az uniós pénzekhez

A hazai korrupció átalakult, és ma már talán nem ez a legjobb szó a jelenség leírására. Napjainkban nem Nokiás dobozban eltűnő pénzekről van szó, hanem az eltérített, vagy éppen túlárazott munkák mögött kivétel nélkül számla áll. Jó példa a megváltozott korrupciós szokásra az uniós források megpályáztatása.

Tavaly az első negyedévben a Korrupciókutató Központ Budapest adatai szerint a kormányközeli cégek a közbeszerzések 27 százalékát nyerték meg. Ezek a vállalkozások az általuk megnyert közbeszerzések 68 százalékában versenytárs nélkül indultak el. Ezek az úgynevezett "egy ajánlatos közbeszerzések" 2019-re olyannyira elterjedtek Magyarországon, hogy az uniós értékhatár feletti közbeszerzés 40 százalékát tették ki.

Magyarország a 2021 – 2027. időszakban minden eddiginél több uniós forrást fog kapni, – a befizetéseket levonva – mintegy 40,6 milliárd eurót, szemben a 2014 – 2020. időszak 32,1 milliárd eurós összegével. Nagy kérdés, hogy ezek a pénzek hogyan kerülnek felhasználásra, javulnak-e a versenyfeltételek, csökken-e az ország korrupciós kitettsége.

A TI korrupciós felmérésével kapcsolatban kérdéseket küldtünk a kormánynak. Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG