Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trükkös tüntetéseket hoz a korlátozások feloldása


Februárban így lehetett tüntetni: maszkban, távolságtartással. A vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozók tiltakoztak a budapesti Hősök terén a járványügyi korlátozások és a vállalkozások nehézségei miatt 2021. február 1-jén.
Februárban így lehetett tüntetni: maszkban, távolságtartással. A vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozók tiltakoztak a budapesti Hősök terén a járványügyi korlátozások és a vállalkozások nehézségei miatt 2021. február 1-jén.

Az ötmilliomodik legalább egyszer beoltott ember után a járványügyi szigorítások jelentős enyhítését jelentette be a kormányfő, de a gyülekezésekre vonatkozó korlátozásokat nem oldották fel teljesen. Az érvényben lévő szabályok miatt még lehet csetepaté.

Maszk nélküli séta az utcán, köztereken, a kijárási korlátozás megszüntetése, rendezvények megtartásának lehetősége - egyebek mellett ezeket hozta el a pünkösdi hétvégén, hogy meglett az ötmilliomodik legalább egyszer beoltott ember itthon. Bár a könnyítések érezhetően javítottak az emberek hangulatán, az intézkedések azért néhány kérdést még nyitva hagytak.

Egy Facebook-on terjedő poszt is a szabályozás ellentmondásaira hívja fel a figyelmet.
Egy Facebook-on terjedő poszt is a szabályozás ellentmondásaira hívja fel a figyelmet.

A közösségi médiában megjelent kommentek egy része arra az ellentmondásra hívja fel a figyelmet, hogy a nagyobb rendezvények megszervezése vagy a maszkviselés kötelezettsége nemcsak a résztvevők számától függ, hanem például a rendezvény fajtájától is. De ugyanígy megkérdőjelezték, hogy a szabad téri és a beltéri események megkülönböztetése még ezt a logikát sem követi.

A gyűlések megtartásának szabályozása is összetett marad. A Magyar Közlönyben már pénteken megjelent a kormányrendelet, amelyet aztán a belügyminiszter későbbi rendelete élesített. Ezek értelmében csak előre bejelentett gyűléseket szabad tartani szabad téren úgy, hogy ha 500-nál kevesebben vesznek részt rajta, akkor bárki elmehet (és mivel nem zárt térben van az esemény, így nem kötelező maszkviselés). Ha félezren vagy ennél többen gyülekeznek, akkor csak a védettségi igazolással rendelkezők vehetnek részt rajta az érdeklődők.

A rendelet alapossága arra is kiterjed, hogy "a gyűlés vezetője" köteles gondoskodni a fenti szabály betartásáról. Ezt a gyakorlatban úgy lehet értelmezni, hogy ha a gyűlésre ötszáznál több ember megy el, akkor haza kell küldeni azokat, akiket még nem oltottak be legalább egyszer sem, vagy még nem kapták el a koronavírus okozta betegséget, vagy nem tudják igazolni az előző két állapot egyikét sem.

A szabályozásban lehetőséget és kiskaput látó tömörülések már meg is hirdettek két megmozdulást. A Mi Hazánk Mozgalom az Óbudai-szigetet választotta helyszínül, hogy több "közvetlenül egymás mellé bejelentett" majálist tartson, így kijátszva az 500-as létszámhatárt. A szélsőjobboldali párt az esemény Facebook meghívójában nem is titkolja, hogy ezzel a megoldással a védettségi igazolás kötelezettségét akarja kijátszani.

A Szikra Mozgalom a Diákváros eredeti tervének védelmében szervez tüntetést június első szombatján. A Hősök terére várják támogatóikat, az esemény Facebook-meghívója szerint a törvényi és biztonsági előírásoknak megfelelően bejelentett és szervezett akcióra. Azt kérik a majdani résztvevőktől, hogy mindenki hozzon maszkot.

Arra azonban semmi biztosíték nincs, hogy ez elég is lesz a rendezvény szabályosságához, hiszen a vonatkozó kormányrendelet csak a védettségi státuszhoz köti a rendezvény maximális létszámát. Ha félezernél többen lesznek a megmozduláson, és a rendőrség csak egy védettségi igazolás nélküli résztvevőt talál köztük, máris törvénytelennek nyilváníthatja a tüntetést.

Utólag kiderült, ők is a korábban említetthez hasonló trükkel akarják kicselezni a szabályokat: "...a tüntetésnek két része lesz. A Hősök teréről vonulunk a Kossuth térre, ahol a beszédek lesznek. És itt jön a kis cselünk. A Hősök terétől a Kossuth térre eddig 12 egymás mellől, időben pedig egymás után induló 500 fő alatti tüntetést jelentettünk be" - írta Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselője és országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 6-os számú választókörzetében egy Facebook-posztban.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG