Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump büntetőper előtt áll a hallgatási pénzek ügyében, elsőként a volt amerikai elnökök közül


Donald Trump lesz jövő héten az első volt amerikai elnök, aki büntetőper elé néz, mégpedig a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyében. A dolognak jelentős politikai és jogi következményei lehetnek, miután Trump a Fehér Ház visszaszerzéséért küzd.

A per a tervek szerint április 15-én kezdődik Manhattanben. Ez az első a négy lehetséges büntetőper közül, amelyekkel Trump szembesül, de ez lehet az egyetlen, amelyre a november 5-i amerikai választások előtt kerül sor. Trump a republikánusok jelöltje a demokrata Joe Biden elnök elleni 2020-as küzdelem visszavágójában.

A 77 éves Trump ártatlannak vallotta magát üzleti nyilvántartások 34 rendbeli meghamisításának ügyében, amit Alvin Bragg manhattani körzeti ügyész indított ellene.

Trumpot azzal vádolják, hogy ügyvédje és kijáróembere, Michael Cohen révén 130.000 dollárt fizetett Danielsnek a 2016-os elnökválasztási kampány napjaiban, hogy megvásárolja a hallgatását egy 2006-os szexuális légyottról egy Lake Tahoe-i szállodában, majd meghamisította a feljegyzéseket, hogy eltussolja az ügyet.

Trump tagadta, hogy ilyen jellegű találkozója lett volna a pornósztárral, akinek Stephanie Clifford a valódi neve, és azt mondta: a pénz azért cserélt gazdát, hogy megakadályozzák a nőt „hamis és zsaroló vádjai” nyilvánosságra hozatalában.

Ehhez kapcsolódóan: Biden és Trump már az elnökválasztási visszavágóra készül

Trump vádemeléssel szembesült Washingtonban szövetségi, Georgiában pedig állami szinten a Biden ellen 2020-ban elszenvedett vereségének megváltoztatására tett erőfeszítései miatt is, Floridában pedig azért néz szembe szövetségi vádakkal, mert minősített dokumentumokat vitt illegálisan magával, amikor 2021-ben elhagyta a hivatalát. Trump ártatlannak vallotta magát mindegyik ügyben, és politikai indíttatásról beszélt.

A hallgatásipénz-ügy vádjai nem új keletűek – a Danielsnek kifizetett összegről szóló hírek már 2018-ban a címlapokra kerültek –, a tények pedig ízléstelenebbek lehetnek és kisebb következményekkel járhatnak a Trump ellen felhozott másik három vádpontnál. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma korábban kivizsgálta az ügyet. Cohen 2018-ban bűnösnek vallotta magát a szövetségi kampányfinanszírozási törvény megsértésében. Tanúvallomásában arról beszélt, hogy Trump szervezte meg a kifizetést Danielsnek. A szövetségi ügyészek úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat Trump ellen, a nyomozást 2019-ben lezárták.

Bragg azzal érvel, hogy az ügy Trump azon törekvéséről szól, hogy befolyásolja a 2016-os választásokat – amikor az üzletemberből lett politikus legyőzte demokrata riválisát, Hillary Clintont – az úgynevezett catch and kill alkalmazásával, ami azt jelenti, hogy megvásárolja a róla potenciálisan káros információkkal bíró emberek hallgatását.

Az ügyészek szerint Cohen elrendezte, hogy fizessenek Karen McDougal Playboy-modellnek is, aki azt állította, hogy neki is volt szexuális kapcsolata Trumppal – ezt a kapcsolatot Trump tagadta.

New Yorkban az üzleti nyilvántartások meghamisítása egy másik bűncselekmény elkövetése vagy eltitkolása érdekében bűncselekménynek számít, és négy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A másik három büntetőügyben nem tűzték ki a tárgyalás idejét. Ha visszaszerzi az elnöki posztot, Trump leállíthatja a két szövetségi vádemelést, ha addig nem kerül sor tárgyalásra.

Ehhez kapcsolódóan: Békepárti legendaként beszélt Trumpról Orbán Viktor, szerinte Joe Biden és az EU háborúpárti

Pénzgyűjtés csúcsra járatva

Bragg 2023. áprilisi vádemelése után megugrott a Trump kampányát támogató adományok száma, és a közvélemény-kutatóknál is nőtt Trump előnye a republikánus elnökjelöltségért vívott harcban a riválisaival szemben, és soha nem is veszítette el ezt az előnyt. Trump márciusban megszerezte a szükséges számú küldöttet ahhoz, hogy ő legyen pártja jelöltje.

Jason Miller, Trump szóvivője nem kívánta kommentálni a pert.

Egyes politikai stratégák előrejelzése szerint egy esetleges elmarasztaló büntetőjogi ítélet árthat Trumpnak az elnökválasztási kampányában.

Mary Anna Mancuso republikánus stratéga, aki nem támogatja Trumpot, úgy véli: ha elítélnék, az kijózanítóan hatna, sok szavazónak nehéz lenne figyelmen kívül hagyni a valóságot.

„Kénytelenek lesznek olyan kérdéseket feltenni maguknak, mint mondjuk: Hogyan szavazzak egy olyan fickóra, aki esetleg nem tudja ellátni az elnöki feladatokat, például fogadni egy külföldi méltóságot? Vagy akit bebörtönözhetnek vagy házi őrizetbe helyezhetnek?” – mondta Manuso.

A Reuters/Ipsos februári közvélemény-kutatásában a magukat republikánusnak vallók mintegy negyede és a függetlenek fele nyilatkozott úgy, hogy nem szavazna Trumpra, ha az esküdtszék bűncselekmény miatt elítélné. Ez szoros verseny esetén fontos lehet.

Az ügyet felügyelő bíró, Juan Merchan elrendelte Trump nyilvános megjegyzéseinek korlátozását a tárgyalás résztvevőivel és családtagjaikkal kapcsolatban – Trump becsmérelte Merchan lányát az interneten –, egyben megtagadta Trump kérését a tárgyalás elhalasztására addig, amíg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nem dönt arról a követeléséről, hogy érvényesítsék elnöki mentelmi jogát a szövetségi választások eredményének megdöntési kísérlete ügyében.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Trump megválasztása esetén a börtönből is kegyelmet adhat magának

Eléggé rugalmas

Kyle Kondik, a Virginia Egyetem Politikaközpontjának párton kívüli politikai elemzője azt mondta: nem biztos abban, hogy a hallgatási pénzek ügyében indított per kárt okoz Trumpnak, mert sokan megszokták, hogy a volt elnök megszegi a normákat.

„Valójában nincs semmiféle precedensünk erre, és Trump már sokszor bizonyította, hogy mennyire kitartó” – tette hozzá.

Kondik szerint az elmarasztaló ítéletnek azonban lehet hatása egy olyan választásra, amelyen valószínűleg kis különbség dönti el, hogy ki lesz a győztes.

Rebecca Roiphe egykori manhattani kerületi segédügyész, a New York-i jogi egyetem jelenlegi professzora szerint Bragg csapata valószínűleg hangsúlyozni fogja az ügy kötődését a 2016-os választásokhoz, hogy ellensúlyozza az esküdtek esetleges olyan vélekedését, hogy ez az ügy kevésbé jelentős a többinél.

„Nem hiszem, hogy ez az eset apróságnak tűnne az emberek szemében, hogy senkit sem zavarna, ha valaki másról lenne szó, nem Trumpról” – tette hozzá.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG