Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump indulhat a 2024-es elnökválasztáson, nem alapít új pártot


Donald Trump volt amerikai elnök felszólal a Konzervatív Politikai Akciócsoport (CPAC) nevű szervezet floridai konferenciáján, 2021. február 28-án.
Donald Trump volt amerikai elnök felszólal a Konzervatív Politikai Akciócsoport (CPAC) nevű szervezet floridai konferenciáján, 2021. február 28-án.

Donald Trump előző amerikai elnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy induljon a 2024-es választáson, illetve leszögezte hogy a találgatásokkal ellentétben nem alapít új pártot.

Hivatali idejét követő első nagyobb nyilvános beszédében az üzletember elemzők szerint még szilárdabban megpróbálta bebetonozni magát a Republikánus Párt nélkülözhetetlen vezetőjének szerepében.

„Továbbra is az oldalatokon fogok harcolni. Nem indítunk új pártokat” – mondta Trump a Conservative Political Action Conference (CPAC) nevű rendezvényen a floridai Orlandóban. „Itt van nekünk a Republikánus Párt, amely minden korábbinál erősebb és egységesebb lesz” – tette hozzá.

Az előző elnök kijelentette, hogy továbbra sem fogadja el a 2020. november 3-ai választás eredményét, valamint élesen bírálta utódját, Joe Bident több ügyben is, mondván, hogy a váltással „Amerika az első helyről az utolsóra került” a kormányzat politikájában.

„Joe Biden első hónapja katasztrofálisabb volt, mint a modern történelem bármely másik elnöke esetében” – hangsúlyozta.

Donald Trump elődjeivel ellentétben egyértelművé tette, hogy hivatali idejét követően sem szándékozik visszavonulni a politika reflektorfényéből, s nem kívánja visszafogni utódja bírálatát.

A Fehér Ház szóvivője arról számolt be még múlt héten, hogy nem követik nagy figyelemmel a beszédet. „Bizonyosan nem az van érdeklődésünk homlokterében, hogy mit mond Trump elnök” – mondta Jen Psaki.

Trump utoljára hagyta el a Fehér Házat elnökként - videó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

Töretlen népszerűség

Trump elnökségének utolsó kaotikus hetei, amelyek során kétségbe vonta a választás eredményét, támogatói pedig megostromolták január 6-án a Capitoliumot, megrázták az országot és tovább mélyítették a két párt közötti törésvonalakat. Lázadás szítása miatt alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) indult ellene, a szenátus azonban végül felmentette.

Még mindig Trump a legnépszerűbb a republikánus választók körében, de jövőbeli szerepe vitatott a pártban. A szenátusi frakciót vezető Mitch McConnell és a képviselőház harmadik legfontosabb republikánus politikusának számító Liz Cheney például lazítanák a köteléket a párt és a volt elnök között.

Trump a beszédében a Republikánus Párt jövőjeként tüntette fel magát, még annak ellenére is, hogy a párt nem csak a Fehér Házat, hanem a törvényhozás mindkét házát is elvesztette a tavalyi választáson.

Egy informális felmérés szerint a konferencia több mint ezer résztvevőjének 97 százaléka úgy véli, hogy Trump jól teljesített elnökként. A megkérdezettek 68 százaléka támogatná Trump indulását 2024-ben, 55 százalék pedig rá szavazna a republikánus előválasztáson, ha az most lenne. A második helyen Ron DeSantis floridai kormányzó áll 21 százalékkal.

A szakértők szerint Trump indulásának lehetősége többeket is eltántoríthat attól, hogy részt vegyenek a 2024-es előválasztáson.

Készült az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG