Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump késleltette a Covid-19 mentőcsomag elfogadását: milliók maradtak segély nélkül


A leköszönő elnök floridai magán golfklubjában írta alá a mentőcsomagról szóló törvényt, 2020. december 27.
A leköszönő elnök floridai magán golfklubjában írta alá a mentőcsomagról szóló törvényt, 2020. december 27.

Donald Trump hosszas hezitálás után végül aláírta azt a 900 milliárd dolláros mentőcsomagot, amely készpénzhez juttatja a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság sújtotta vállalkozásokat és magánszemélyeket, és megakadályozza a szövetségi kormány teljes leállását is.

Donald Trump amerikai elnök több napos késlekedés után csak vasárnap írta alá a járvány miatt létrehozott mentőcsomag törvénytervezetét. A javaslatot már mind a szenátus, mind a kongresszus elfogadta, mert a törvényhozók azt hitték, hogy a hónapokig tartó egyeztetések után a leköszönő elnök már áldását adta rá.

Trump elnök azonban utólag változtatásokat akart kieszközölni: az egyszeri juttatások összegét 600 dollárról 2000 dollárra emelte volna és a kormányzati kiadások mértékét is vissza akarta szorítani.

A törvényjavaslatban foglaltak szerint a csomag szeptemberig 1,4 billió dollárt juttat a kormányzati szervek finanszírozására, és növeli például az étkezési utalványokra szánt összeget is.

Az időhúzás következtében több millió ember nem juthatott hozzá a munkanélküli segélyhez, illetve a kormány is teljes leállásával fenyegetett a járvány közepén.

A vita tárgya: 600 vagy 2000 dolláros csekkek

A törvényjavaslat aláírásával a leköszönő elnök egyben véget vetett a saját pártjával folytatott vitának is. Az egyelőre nem világos, hogy Trumpnak mi volt a célja az aláírás késleltetésével, annyi azonban biztos, hogy feldühítette mindkét pártot és egyben arra ösztönözte a demokratákat, hogy tovább küzdjenek a magasabb összegű segélyekért.

A magasabb összegű csekkek ötletét Trump saját pártja, a republikánusok már korábban elutasították. Nyilatkozatában Trump megismételte, hogy csalódott a COVID-19 segélycsomag miatt, amely a legtöbb amerikai számára a 2000 dolláros csekk helyett csak 600 dolláros csekket biztosított.

Trump eltávolítaná a kormányzati pazarlást ösztönző tételeket

Trump panaszkodott a kormány által feleslegesnek tartott kiadásokra is. „Olyan határozott üzenettel írom alá az Omnibus és a Covid csomagot, amely világossá teszi a kongresszus számára, hogy a pazarlást ösztönző tételeket el kell belőle távolítani" - mondta Trump nyilatkozatában.

Az elnök a kongresszusnak egy „javított változatot” küldött vissza, amelyben kijelölte az eltávolítandó elemeket. A kongresszus számára ezek csupán javaslatok, az aláírt törvénytervezetet nem feltétlenül kell megváltoztatni. A kongresszusi többséggel rendelkező demokraták már meg is fogadták, hogy megakadályozzák az esetleges kormányzati kiadások csökkentését.

A szenátuson múlik az összeg

A demokrata-többségű kongresszus ugyanakkor támogatja Trump másik javaslatát, az egyszeri támogatás összegének hatszázról kétezer dollárra emeléséről. Ha meg is szavazzák ezt hétfőn, a szenátusban várhatóan megbukik a terv, az ottani republikánus többség kitart a 600 dolláros csekkek mellett.

A szenátus demokrata vezetője, Chuck Schumer megígérte, hogy Trump 2000 dolláros csekkekre utaló javaslatát fel fogja terjeszteni a szenátus elé szavazásra, ami a republikánusokat is döntés elé állítja majd. Schumer a Twitteren azt írta, hogy a nagyobb összegű csekkeket „(e)gyetlen demokrata sem fogja ellenezni. De a szenátus republikánusai mit tesznek majd?”

A törvényhozók ünnepelték, hogy Trump aláírta a segélytervezetet

Mind a republikánusok, mind a demokraták örömmel fogadták, hogy Trump aláírta a törvényjavaslatot. „A kompromisszumokkal teli törvényjavaslat nem tökéletes, de óriási hasznot fog hozni a Kentucky-ban és országszerte küszködő amerikaiaknak, akiknek most segítségre van szükségük" - nyilatkozta Mitch McConnell, Kentucky állam republikánus szenátora.

A demokrata házelnök, Nancy Pelosi azt mondta, hogy az elnök aláírása „örömteli hír mindannak a 14 millió amerikainak, akik épp a karácsonyi hétvégén vesztették el a munkanélküli segélyüket, és azok számára is, akik megpróbálnak életben maradni a történelmi világjárvány és gazdasági válság idején.”

„Orosz rulett amerikai életekkel”

Mások kritizálták Trumpot, amiért késve írta alá a törvényjavaslat. Gerry Connolly, demokrata képviselő a Twitteren azzal vádolta az elnököt, hogy „orosz rulettet játszott amerikai életekkel”.

„Hihetetlenül kegyetlen, amit az elnök most csinál" - mondta Bernie Sanders szenátor. „Nagyon sok ember küszködik. ... Ez valóban őrültség, és ennek az elnöknek végre ... helyesen kell cselekednie az amerikai nép érdekében, és nem a saját egója miatt kéne aggódnia.”

Pat Toomey, pennsylvaniai republikánus szenátor szerint Trump „azt akarja, hogy úgy emlékezzenek rá, mint aki a nagyobb összegű csekkek mellett szólt, de az a veszély, hogy inkább a káosz, a nyomorúság és a rendszertelen magatartása miatt emlékeznek majd rá".

A törvényhozók szerint félrevezették őket

Washingtonban a törvényhozók főleg Steven Mnuchin pénzügyminisztert okolják a késedelemért, mert úgy érzik, félrevezette őket Trump álláspontját illetőleg. Az egyre növekvő gazdasági nehézségek, a járvány és a lehetséges lezárások miatt a törvényhozók vasárnapjukat azzal töltötték, hogy sürgették Trumpot haladéktalanul írja alá a törvénytervezetet.

A munkanélkülieknek, a családoknak és a vállalkozásoknak szánt segélyeken kívül a csomagban szó volt az oltóanyagok terjesztésére szánt összegről is. A demokraták szerint további segélyek várhatóak majd Joe Biden megválasztott elnök hivatalba lépése után, de a republikánusok az ígéretekkel óvatosságra intenek.

Készült az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

XS
SM
MD
LG