Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva "a rossz után még rosszabbat" vár Amerikától


Moszkvai naplemente 2019. november 25-én
Moszkvai naplemente 2019. november 25-én

Ruszofóbnak nevezte a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden leendő adminisztrációját Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, aki úgy véli, Moszkva Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatai "rosszról rosszabbra" fordulnak.

"Furcsa lenne jó dolgokat várni olyan emberektől, akik közül sokan ruszofóbok, és sárral dobálták a hazámat"

- fogalmazott az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért és a hadászati fegyverzetcsökkentési tárgyalásokért is felelős orosz politikus december 23-án, kevesebb mint egy hónappal Joe Biden beiktatása előtt.

Mint mondta, szerinte Moszkvának csupán "szelektív párbeszédet" kellene folytatnia az Egyesült Államokkal, csak "a minket érdeklő témákra összpontosítva".

Moszkva nem kezdeményez

Moszkva és Washington kapcsolata az elmúlt években fokozatosan lett egyre feszültebb egyebek között az orosz szerepvállalás miatt a kelet-ukrajnai és líbiai háborúkban, a gyanú miatt, mely szerint 2016-ban beavatkozott az amerikai elnökválasztásba és európai országok választásába, és számos nagyobb kibertámadás miatt.

Joe Biden, aki a tervek szerint január 20-án tesz elnöki esküt, vélhetően az eddiginél szigorúbb álláspontot képvisel majd például az emberi jogok oroszországi helyzetével kapcsolatban, mint a leköszönő Donald Trump, akit egyesek kritizáltak azért, mondván túl megengedő Oroszországgal szemben.

Szergej Rjabkov az orosz Interfax hírügynökségnek adott interjúban arról is beszélt, hogy Oroszország nem kezdeményez semmilyen kapcsolatot Joe Biden munkatársaival, és nem tesz "egyoldalú engedményeket" sem.

Úgy fogalmazott, hogy ha az Egyesült Államok továbbra is "stratégiai riválisként" közelít Oroszországhoz, akkor Moszkva ezt "hasonló módon" viszonozza.

Az orosz politikus nem sokkal azután beszélt minderről, hogy Joe Biden választ ígért az országát célzó, Oroszországnak tulajdonított óriási kibertámadásra, és tétlenséggel vádolta Donald Trumpot.

Az amerikai kormányzat egyébként hivatalosan nem közölte, ki áll a támadás mögött, de Mike Pompeo külügyminiszter és William Barr főügyész szerint minden jel Moszkvára utal. A Kreml tagadta a vádakat.

Az orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett, a leköszönő amerikai kormányzat "súlyos örökséget" hagy maga után azzal, hogy szankcióval sújtotta Oroszországot a kibertámadásokra, valamint a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozásra hivatkozva.

"Minden rosszból még rosszabb keletkezik. Ez volt jellemző az elmúlt négy évre, és nem úgy tűnik, hogy ez az irány megváltozna" - hangoztatta az orosz külügyminiszter-helyettes.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG