Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másodjára is elindult az impeachment-eljárás Trump elnök elmozdítására


Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke beszél sajtótájékoztatón 2021. január 7-én, miután Donald Trump szimpatizánsai megtámadták a Capitoliumot.
Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke beszél sajtótájékoztatón 2021. január 7-én, miután Donald Trump szimpatizánsai megtámadták a Capitoliumot.

A demokraták szerint Trump aktív felbujtója volt a Capitolium elleni támadásnak, ezért megint megpróbálják ellene az impeachment-eljárást.

Az amerikai Képviselőház (a kongresszus alsóháza) demokrata képviselői január 11-én másodszor is megindították az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) Donald Trump elnök ellen.

Ettől elállnak, amennyiben Mike Pence alelnök és a kormány (kabinet) elmozdítja az elnököt, vagy ha ráveszik, hogy mondjon le magától.

A demokrata képviselők lázadásra való felbujtás vádjával mozdítanák el Trumpot utolsó hivatalban töltött napjai alatt. A január 6-i zavargásokban betöltött szerepére alapozva állítják ezt.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

A vád szerint Trump a választási csalásról előadott megalapozatlan vádjaival erőszakra hergelte a támogatóit, aminek következtében hat ember vesztette életét.

"Trump elnök súlyosan veszélyeztette a Egyesült Államok és annak kormányzati intézményeinek biztonságát" – áll a szövegben. "Veszélyt jelent a nemzetbiztonság, a demokrácia és az Alkotmány számára, ha hivatalban maradhat."

A demokraták először az Alkotmány 25. módosítására való hivatkozással arra kérték volna fel Pence alelnököt, hogy távolítsa el az elnököt a Fehér Házból. A republikánus képviselők azonban megakadályozták, hogy erről rögtön szavazzanak. Erre válaszul a demokraták elindították az impeachment-eljárást.

A ház elnöke, a demokrata Nancy Pelosi a republikánus képviselőket kritizálta, amiért azok engednék, hogy Trump "folytassa tébolyodott, instabil, zavarodott, zendülő tevékenységeit".

Mike Pence semmi jelét nem adta annak, hogy életbe léptetné az Alkotmány 25. módosításának lehetőségeit.

Az állásfoglalás arra a tényre is rámutatott, hogy Trump beszélt az összegyűlt tömeghez, mielőtt a támogatói megindították a támadásukat. Eszerint Trump olyan állításokat tett, amik "bátorították, és valószínűsíthetően eredményezték" a Capitoliumnál történt jogsértéseket.

Donald Trump a január 6-i erőszakos események óta pedig leginkább hallgat, de ki is van tiltva a Twitterről és más nagy közösségi médiaplatformokról is.

A demokraták második legfontosabb képviselőházi tisztségviselője, Steny Hoyer szerint már másnap, január 12-én szavazhatnak az impeachment-eljárásról. Azt is jelezte, hogy 218 demokrata képviselő támogatta az indítványt, ennyien pedig elegen lesznek ahhoz, hogy az eljárást megszavazza az alsóház.

Donald Trump elnöksége alapesetben január 20-án érne véget, amikor Joe Biden megválasztott elnök felesküszik.

Ha a Képviselőház megszavazza az impeachment-eljárást, akkor a felsőház, azaz a Szenátus azután is folytathatja az eljárást, miután Trump ciklusa már véget ért. Ha a Szenátus is elítéli Trumpot, akkor eltilthatják attól, hogy később valaha is bármilyen szövetségi tisztségviselő lehessen.

Donald Trump ellen először 2019. december 18-tól indított impeachment-eljárást a demokrata többségű Képviselőház. A vád akkor hivatali visszaélés a kongresszus munkájának akadályozása volt. A republikánus többségű felsőház viszont felmentette 2020. február 5-én.

Készült az AFP, az AP, a BBC és a Reuters tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG